» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Sähköromun kierrätystä vauhditetaan uhkasakoilla
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähköromun kierrätystä vauhditetaan uhkasakoilla

4.10.2006

Sähkö- ja elektroniikka-alan kierrätyksen tila on heikko, vaikka tuottajien vastuu kierrätyksestä on ollut voimassa jo yli vuoden. Kaksi alan tuottajayhteisöä on saanut uhkasakon, koska niillä on laitteiden uudelleenkäyttö kokonaan järjestämättä. Molemmilla on lisäksi keräyspisteitä tuntuvasti vähemmän kuin pitäisi.

"Sähkö- ja elektroniikka-alahan on uusin ala, jonka tulee järjestää kierrätyksensä. Kyllä se silti olisi jo tähän mennessä pitänyt saada parempaan kuntoon," sanoo ylitarkastaja Sirje Stén Pirkanmaan ympäristökeskuksesta. Pirkanmaan ympäristökeskus on valtakunnallinen tuottajavastuuviranomainen.

Sténin mukaan esimerkiksi autoala on hoitanut kierrätysvelvoitteensa sähkö- ja elektroniikka-alaa paremmin. Kierrätyksestä vastaavat tuottajayhteisöt ovat saaneet myös tiedotusyhteistyönsä hyvälle mallille.

Elokuusta 2005 lähtien sähkö- ja elektroniikka-alalla on ollut voimassa tuottajavastuu, eli laitteiden valmistajien ja maahantuojien tulee omalla kustannuksellaan hoitaa laitteiden uudelleenkäyttö ja kierrätys. Tätä varten on perustettu viisi tuottajayhteisöä, joiden tehtäväksi yksittäinen valmistaja tai maahantuoja voi siirtää velvoitteensa jätehuollon järjestämisestä.

Tuottajavastuun piiriin kuuluvat lähes kaikki sähköllä toimivat kodinkoneet, kuten kylmälaitteet, tietokoneet, puhelimet ja loisteputket. Mukaan kuuluvat myös monet ammattilaitteet, esimerkiksi terveydenhuollon analyysilaitteet.

Uhkasakon alaisten tuottajayhteisöjen tulee marraskuun puoleenväliin mennessä huolehtia siitä, että niiden keräysverkosto kattaa vähintään 235 kuntaa. Myös uudelleenkäyttö tulee saattaa kuntoon.

"Jätelain mukaan jätteen vähentäminen on ensisijainen tavoite. Siihen sisältyy se, että sähkölaitteita ja niiden osia tulisi uudelleenkäyttää", selvittää Stén.

Ylitarkastaja Sténin mukaan kolmella muullakin sähkö- ja elektroniikka-alan tuottajayhteisöllä on asioissaan korjaamista, ja ne ovat saaneet selvityspyynnöt. Kyseisillä tuottajayhteisöillä on sopimukset keräysverkosta ja uudelleenkäytöstä, mutta kaikki keräyspisteet eivät käytännössä toimi.