» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Tietoliikennealan liikevaihto on kasvussa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tietoliikennealan liikevaihto on kasvussa

31.10.2006

Tietoliikennealan liikevaihdon näkymät ovat ensi vuodelle hyvät. Taloustutkimuksen Ficomin jäsenille tekemän kyselyn mukaan alan liikevaihto on kasvu-uralla. Investoinnit sen sijaan ovat edelleen heikot.

”Investointien turvaamiseksi tulisi pohtia erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikön Harri Pursiaisen esittämää uusien investointien vuokrausvelvoitteen rauhoitusaikaa voidaan pitää varteenotettavana ehdotuksena”, Ficomin toimitusjohtaja Reijo Svento sanoi lokakuun lopun suhdannekatsauksessaan.

Teleliikenteen toimialakatsauksen mukaan tietoliikennealan liikevaihto kasvoi voimakkaasti vuoteen 2003 saakka, minkä jälkeen on ollut havaittavissa selvä taantuma. Tietoliikennetuotteita ja -palveluja tarjoavien yritysten kokonaisliikevaihto vuonna 2003 oli 6,7 miljardia euroa. Vuonna 2004 luku oli 6,6 miljardia ja vuonna 2005 6,3 miljardia euroa.

Teleyritysten omavaraisuusaste on alentunut 60 prosentin mediaanitasosta noin 50 prosentin tasoon. Maksuvalmiuskyky on pysynyt 1,5 tasossa. Tunnusluku on hyvä, kun se on yli 1. Rahoitusomaisuutta on siis enemmän kuin lyhytaikaista velkaa.

Teleyritysten investointien määrät ovat vähentyneet huolestuttavasti viime vuosien aikana. Teletoiminta edellyttää mittavia verkko- ja laiteinvestointeja, jotka olivat vuonna 2001 yhteensä 482 miljoonaa euroa eli 8,7 prosenttia liikevaihdosta. Vuosina 2004 ja 2005 nettohankintojen osuus liikevaihdosta on ollut 3 - 6 prosenttia.