» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Energiapolitiikka herätti erilaisia mielipiteitä Sähköurakoitsijapäivillä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Energiapolitiikka herätti erilaisia mielipiteitä Sähköurakoitsijapäivillä

16.11.2006

kara-skogberg.JPG

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton puheenjohtajalla Janne Skogbergilla, VTT:n johtajan Mikko Karalla ja selvitysmies Matti Purasjoella oli osittaien eriäviä näkemyksiä energiapolitiikan nykytilasta ja kehittämisestä Sähköurakoitsijapäivillä Tampereella.

Skogbergin mukaan sähkömarkkinoiden vapauttaminen ei ehkä ollut järkevin teko ja olisi myönnettävä, että valtion omistus pörssiyhtiössä on vain finanssisijoitus.

"Vaikka markkinataloutta kannatankin, niin joka tilanteessa se ei toimi", Janne Skogberg sanoi. "Energian hinta on kansantalouden kehityksen kulmakiviä, joten siitä on pidettävä huolta jatkossakin."

Skogberg mm. patisteli sähköveron poistoon ja päästöoikeusjärjestelmän muuttamiseen.

Mikko Kara: Sähkömarkkinoiden vapauttaminen oikea suunta

VTT:n johtaja Mikko Kara oli omassa esityksessään eri mieltä kuin Skogberg esimerkiksi sähkömarkkinoiden vapauttamisesta.

"Sähkömarkkinoiden vapautuminen on edennyt kaikkialle ja sama kehitys jatkuu. Sähköllä tulee jatkossa olemaan markkinahinta. Energiapolitiikalla ei voida vaikuttaa sähkön hintaan kuin korkeintaan nostavasti", Kara kommentoi.

"Sähköpörssejä on muuallakin, ja kun olen niitä verrannut, niin Pohjoismainen järjestelmä toimii maailman parhaiten. Mielestäni ei kannattaisi keskittyä moittimaan Kioton sopimusta tai sähköpörssiä, vaan olisi mietittävä, miten niitä voidaan kehittää."

Kara mielestä oleellista energiakapasiteetin rakentamisessa on markkinalähtöisyys. "Valtion roolin vähentäminen on oikea suunta. Jos nyt otettaisiin askeleita toisaalle, se olisi kokonaisuudessaan vahingollista."

Matti Purasjoki: Valtio voi ottaa vetovastuun

Selvitysmies Matti Purasjoki sanoi olevansa eri mieltä kuin Kara valtion roolista.

"Valtio on ennenkin ottanut vetoroolin, jos kukaan muu ei ole uskaltanut sitä riskiä ottaa. Ei se ole vielä vastakkaista markkinalähtöisyydelle, jos valtio on mukana, vaan se, että erilaisia tukia syydetään ties minne."

Sekä Mikko Kara että Matti Purasjoki näkivät oleelliseksi tekijäksi energian säästön.

"Energiakeskustelu on liian tuotantopainotteista. Halvimmat keinot hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen löytyvät energiankäytön tehostamisesta", Kara linjasi.

Kara jatkoi samoilla linjoilla todeten, että säästötoimenpiteisiin olisi panostettava paljon nykyistä enemmän sekä teollisuudessa että kotiteollisuuksissa.

Sähköurakoitsijapäivien järjestäjänä toimii Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry. Pereinteiset päivät järjestetään kaksi kertaa vuodessa, ja tänään ja huomenna järjestettäville päiville osallistuu noin kolmesataa alalla toimivaa henkilöä.