» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Elektroniikka- ja sähköteollisuus tienhaarassa Suomessa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Elektroniikka- ja sähköteollisuus tienhaarassa Suomessa

28.11.2006

Kauppa- ja teollisuusministeriön ja TE-keskusten julkaisemassa elektroniikka- ja sähköteollisuden toimialaraportissa antama kuva alan näkymistä Suomessa ei ole kovin lohdullinen.

Elektroniikka- ja sähköteollisuus kasvaa kaikkialla maailmassa, mutta Suomessa alan kasvu edellyttäisi raportin mukaan tuotannon uudelleen suuntaamista, tutkimusta ja tuotekehitystä sekä ulkoistamista ja osavalmistusta.

Raportin mukaan alan ongelmana Suomessa on tuotannon sopeuttaminen kiristyviin tuottavuusvaatimuksiin. Tuottajahintojen laskun takia liikevaihdon kehitys on ollut heikkoa. Elektroniikka- ja sähköteollisuuden tuottajahintaindeksi on laskenut puoleen vuosina 1997-2004.

Tällä vuosikymmenellä alan tuotanto on kasvanut, mutta samalla sitä on siirretty ulkomaille ja ulkoistettu. Raportissa ulkoistamista ja osavalmistusta kuitenkin pidetään terveenä, kilpailua piristävänä ilmiönä, joka ei vie tuotantoa Suomesta.

Investoinnit hiipumassa

Viime vuonna elektroniikka- ja sähköteollisuuden tuotannon arvo jäi edellisvuoden tasolle 21 miljardiin euroon, mikä oli 20 prosenttia koko teollisen tuotannon bruttoarvosta. Alan työntekijämäärä laski 10 prosenttia 62 000 henkilöön.

Raportissa ollaan huolissaan yritysten käyttöomaisuusinvestointien vähentymisestä. Panostukset keskittyvät korvausinvestointeihin, automatisointiin ja logistiikkaan, mikä ei riitä ylläpitämään tuotannon tasoa.

T&k-panostuksessa on raportin mukaan huolestuttavinta yritysten osuuden hiipuminen. Raportissa ehdotetaan, että lähivuosina yritysten t&k-toimintaa ja innovatiivista toimintaympäristöä pitäisi vahvistaa. Yritysten pitäisi myös saada osaavaa ja joustavaa työvoimaa.