» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Uusiutuva laitekanta vähentää tv-paloja
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Uusiutuva laitekanta vähentää tv-paloja

1.12.2006

Televisiopalojen määrä on vähentynyt merkittävästi muutaman viime vuoden aikana. Tilanne on parantunut, kun televisioita on uusittu digitalisoitumisen ja uuden laitetekniikan myötä, kertoo Turvatekniikan keskus TUKES.

Televisiot aiheuttavat Suomessa kuitenkin edelleen noin sata rakennuspaloa vuodessa, joten vanhojen kuvaputkitelevisioiden kuntoa on syytä tarkkailla huolella.

Vanhat kuvaputkitelevisiot ovat alttiimpia sähköpaloille kuin uudenmalliset, palosuojatut kuvaputkitelevisiot tai litteänäyttölaitteet. Tavallisin syy televisiopaloihin on laitteen tekninen vika, esimerkiksi juotosten vikaantuminen tai haurastuminen. Televisio pitää huollattaa heti, jos sen kuvaan tai ääneen tulee antenni- tai kaapeliyhteyksistä riippumattomia häiriöitä, tai jos laite tuottaa palaneen käryä.

Kuvaputkitelevisio tarvitsee ilmaa ympärilleen eli sitä ei saa sijoittaa ahtaasti esim. kirjahyllyyn tai peittää liinoilla. Myös pölykertymät haittaavat tuuletusta, joten pölyjä kannattaa imuroida laitteen päältä ja tuuletusaukkojen ulkopinnoilta. Laitteen sisäpuoliset huoltotoimet ovat sallittuja vain valtuutetuille ammattilaisille.

Markkinoilla olevien litteiden LCD- ja plasmataulutelevisioiden ei tiedetä aiheuttaneen paloja. Myös kuvaputkitelevisioissa viime vuosina yleistyneet palosuojatut kotelot ovat parantaneet turvallisuutta ja vähentäneet paloja.