» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Automaattiset hälytykset ovat pelastuslaitoksille suuri riesa

2.1.2007

Automaattiset väärät palohälytykset ovat suuri ongelma koko maassa. Pelastuslaitosten tietojen mukaan vuonna 2005 oli kaikkiaan 20 000 automaattisen paloilmoittimen tekemään hälytystä, ja niistä peräti 98 prosenttia oli aiheettomia, eli kohteessa ei ollut tarvetta sammutus- tai pelastustoimiin. Ongelmia aiheuttavat esimerkiksi remonttityöt.

Sisäministeriö on asettanut työryhmän suunnittelemaan keinoja, joilla turhat paloilmoitinhälytykset vähennettäisiin Suomessa tästä puoleen vuoteen 2009 mennessä.

"Koko maassa palo- ja pelastustehtäviä on viime vuosina ollut vuosittain kaikkiaan noin 95 000. Niistä 20 000 oli toissa vuonna automaattisten paloilmoittimien tekemiä hälytyksiä", kertoo työryhmässä mukana oleva Helsingin pelastuslaitoksen operatiivinen palopäällikkö Yrjö Niiranen.

Niiranen löytää väärien automaattihälytysten määrän nousuun useita syitä: laitteita on tullut lisää ja niiden merkit ovat muuttuneet EU-direktiivin salliessa vapaan tuonnin Suomeen. Ihmiset pitävät kuitenkin mielellään vanhat laitteensa, eivätkä uusi niitä. Kaikki uudet varaosat eivät välttämättä sovi vanhoihin laitteisiin.

"Korjausrakentamista tehdään nykyisin hyvin paljon, ja remonttitöissä sattuu hyvin usein vääriä laitehälytyksiä: vaikka kuinka suojattaisiin kohteita, niin pöly leviää laitteisiin. Paras vaihtoehto olisi, että koko kiinteistö olisi henkilövartioituna rakennustyömaana ja automaattinen paloilmoitin olisi remontin ajaksi poiskytketty."

Myös esimerkiksi kolhut, maalaus ja kosteus voivat aiheuttaa turhan hälytyksen.