Sähkö on nyt 14 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten

17.1.2007

Sähköenergian vähittäishintojen nousu on jatkunut, ja kuluvan vuoden tammikuussa kuluttajien sähköenergian hintataso on noin 14 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten, kertoo Energiamarkkinavirasto.

Sähköenergia maksoi tämän vuoden alussa veroineen kotitalouskäyttäjille keskimäärin 5,7 senttiä kilowattitunnilta ja sähkölämmittäjille 5,0 senttiä kilowattitunnilta.

Toistaiseksi voimassa olevien sähköenergian tarjoushintojen nousu on ollut vuodessa 13 prosenttia eli lähes saman verran kuin toimitusvelvollisuushintojen. Uudet määräaikaiset yhden ja kahden vuoden sopimushinnat ovat vuodessa nousseet hieman toistaiseksi voimassa olevia hintoja nopeammin.

Kotitalouskäyttäjille yhden vuoden määräaikainen sähkötarjous on 13 prosenttia ja sähkölämmittäjille 15 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten. Vastaavasti kahden vuoden sopimukseen perustuvat tarjoushinnat ovat kotitalouksille17 prosenttia ja sähkölämmitystalouksille 21 prosenttia korkeampia kuin vuosi sitten.

Sähkön siirtohinnat ovat pysyneet viimeisen vuoden ajan lähes ennallaan. Kotitalouskuluttajat maksavat sähkön siirrosta keskimäärin puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Teollisuuskäyttäjien siirtohinnat ovat laskeneet yhden prosentin.

Sähkön kokonaishinta eli kuluttajan kokonaissähkölasku nousi vuodessa noin 7 prosenttia. Kerrostalossa asuville tämä on merkinnyt viimeisen vuoden aikana 15 euron ja sähkölämmittäjille 120 euron lisälaskua.