» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >TUKES: Pientalojen käyttöönottotarkastuksissa usein puutteita
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


TUKES: Pientalojen käyttöönottotarkastuksissa usein puutteita

15.2.2007

Turvatekniikan keskus TUKES näkee pientalojen sähköasennusten suurimpana ongelmana käyttöönottotarkastusten puutteet. Sähköasennusten kohdalla neljäsosassa Etelä- ja Pohjois-Suomessa tarkastetuissa kohteissa oli vakavia puutteita.

TUKES selvitti pientalojen sähköasennusten ja käyttöönottotarkastusten säädöstenmukaisuutta vuoden kestäneessä projektissa, jossa tarkastettiin 145 kohdetta eri puolilla Suomea. Sähköasennusten tasossa oli paljon alueellisia eroja ja tilanne oli huonoin Etelä- ja Pohjois-Suomessa.

Erityisenä ongelmana TUKES näkee käyttöönottotarkastusten puutteet. Kolmasosa käyttöönottotarkastuspöytäkirjoista oli puutteellisia, pohjoisessa ja etelässä lähes puolet.

Sähköurakoitsijan itse tekemä käyttöönottotarkastus on ainoa pakollinen sähkötarkastus pientaloille. Tehty selvitys osoittaa kuitenkin, että vakuutus annetaan aivan liian usein silloinkin, kun tarkastus on ollut puutteellinen tai jopa tekemättä.

TUKESin selvityksessä sähköasennusten käyttöönottotarkastuspöytäkirja oli tehty 128 kohteessa, ja niistä 2/3 oli asianmukaisia. Kolmasosa pöytäkirjoista oli huomattavan virheellisiä ja/tai puutteellisia. Tilanne Etelä- ja Pohjois-Suomessa oli huonoin; lähes puolet näiden alueiden pöytäkirjoista oli puutteellisia.

Vakavana puutteena pidetään mm. vikavirtasuojauksen puuttumista pesu- tai ulkotilojen pistorasioilta tai suojamaadoituksen puuttumista maadoitettaviksi tarkoitetuilta laitteilta.  Joka kymmenennessä kohteessa puutteet olivat välitöntä vaaraa aiheuttavia, kuten kosketussuojausten puuttuminen siten, että sähkölaitteiston jännitteiset osat olivat kosketeltavissa.

TUKESin projekti toteutettiin yhdessä tarkastajien, tarkastuslaitosten sekä kuntien rakennusvalvontaviranomaisten kanssa. 100 tarkastusta tilattiin valtuutetuilta tarkastajilta tai laitoksilta ja TUKESin henkilöstö teki 45 tarkastusta. TUKESin tarkastukset tehtiin rakennusvalvonnan käyttöönottokatselmuksen yhteydessä. Tarkastus oli kohteelle vapaaehtoinen ja maksuton. Joka kolmas pientalon omistaja kieltäytyi tarkastuksesta. Näissä tapauksissa TUKES pyysi kuitenkin tiedot sähkötöiden tekijästä.