» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >YLE tarkentaa yhteisantennilinjaustaan
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


YLE tarkentaa yhteisantennilinjaustaan

4.4.2007

Yleisradio ei tule puuttumaan taloyhtiöiden hankkeisiin muuntaa digitaalinen tv-signaali analogiseksi edellyttäen, että samaan aikaan kaikille taloyhtiön talouksille taataan ja tuodaan myös digitaalinen signaali.

YLE kertoo digistrategiansa tavoitteeksi sen, että kaikilla kansalaisilla on asuinpaikasta riippumatta mahdollisuus digitaaliseen tv-signaalin vastaanottoon. Nyt tehty ratkaisu on linjassa tämän tavoitteen kanssa.

Kyseessä on taloyhtiön mahdollisuus tuoda digitaalisen signaalin rinnalle myös analoginen signaali. Se edellyttää kuitenkin merkittäviä lisäinvestointeja taloyhtiöiltä. Muuntaminen tulee olemaan ylimääräinen kustannus, sillä digitaaliseen vastaanottoon tullaan joka tapauksessa siirtymään.

Analogiseksi muuntamalla menetetään kuitenkin digitaaliset lisäpalvelut, kuten ohjelmaopas ja tekstitykset. Yleisradion ratkaisulla ei ole vaikutusta aiemmin päätettyyn digiaikatauluun.

Käytännössä ratkaisu merkitsee sitä, että mikäli asunto-osakeyhtiö päättää muuntaa digisiirtymän jälkeen digisignaalin analogiseksi, on antenniverkko joka tapauksessa kunnostettava digikelpoiseksi siten, että asukkaalla on mahdollisuus liittää oma digisovitin verkkoon. Sen lisäksi rinnalle voidaan asentaa keskussovittimeen perustuva järjestelmä, joka välittää taloverkossa analogisena taloyhtiön valitsemat palvelut.

Omaan antenniverkkoon perustuvia taloyhtiökohtaisia jakeluverkkoja on 40 000. Sen lisäksi 40 000 taloyhtiötä on suoraan asiakasyhteydessä kaapeliyhtiöihin.