» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >Anteniasennusala muistuttaa taloyhtiöitä digikunnostuksista
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Anteniasennusala muistuttaa taloyhtiöitä digikunnostuksista

16.4.2007

Satelliitti- ja antenniliitto SANT painottaa, että taloyhtiöiden antennijärjestelmät on kunnostettava digikelpoiseksi 31. elokuuta mennessä. Maaliskuussa antenniurakoitsijoiden keskuudessa tehty kysely osoitti, että pääosin kunnostamatta on vielä jopa viidennes taloyhtiöiden antennijärjestelmistä, joista valtaosa on pienissä taloyhtiöissä.

Taloyhtiöiden keskitetty digisovitin tuli mahdolliseksi 3. huhtikuuta, kun Oy Yleisradio Ab teki päätöksen, ettei se tule puuttumaan taloyhtiöiden hankkeisiin muuntaa digitaalinen tv-signaali analogiseksi. Yleisradio edellyttää lisäksi, että samaan aikaan kaikille taloyhtiön talouksille taataan ja tuodaan myös digitaalinen signaali. Vastaavanlaiseen ratkaisuun ovat sitoutumassa omalta osaltaan myös muut keskeiset televisioyhtiöt, kuten MTV Oy sekä SW Television Oy.

Liikenne- ja viestintäministeriö on omassa tiedotteessaan 11. huhtikuuta toivonut, että digitaalisia lähetyksiä siirryttäisiin seuraamaan pääsääntöisesti alkuperäisen mallin mukaisesti koteihin hankittavien digitaalisten vastaanottimien avulla. LVM:n tiedotteessa todetaan, että keskusdigisovitin on vaihtoehto digisiirtymään lähinnä antennitalouksissa. Tiedotteessa todetaan lisäksi, että kaapelitalouksilla on mahdollista saada jatkoaikaa digitaalisiin televisiolähetyksiin siirtymiseen, jos digisovittimet eivät yleisty toivotulla nopeudella.

SANT korostaa, että toteutettaessa keskusdigisovitin -ratkaisua taloyhtiöön, on huomioitava, että keskusdigisovitin tulee osaksi olemassa olevaa yhteisantennijärjestelmää, jonka asennus- ja ylläpitotöihin on oikeutettu vain Viestintämarkkinalaissa määritetty antenniurakoitsija (teleurakoitsija). Asennuksessa ja ylläpidossa on huomioitava Viestintäviraston määräys 21 C/2003, jossa määritetään mm. järjestelmän suoritusarvoihin, dokumentointiin ja häiriösuojaukseen liittyviä asioita. Antenniurakoitsijat on velvoitettu noudattamaan toiminnassaan viranomaisten määräyksiä ja ohjeita.

SANT on antennialan yritysten, kuten antenniurakoitsijoiden, antennialan laitevalmistajien ja maahantuojien, laitetarvikkeiden myyjäliikkeiden sekä ohjelmajakeluyhtiöiden yhteenliittymä.

SANT:n jäsenyrityshaku löytyy osoitteesta www.sant.fi.

www.sant.fi