» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >Viljatiloilla pahoja sähköpaloriskejä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Viljatiloilla pahoja sähköpaloriskejä

30.5.2007

Turvatekniikan keskus (TUKES) on selvittänyt viljatilojen tuotantorakennusten sähkö- ja paloturvallisuutta. Tiloilta löytyi paljon turvallisuuspuutteita niin sähköasennusten suunnittelusta, toteutuksesta kuin dokumentoinnistakin. Myös kunnossapidon suunnitelmallisuus on huolestuttavan heikkoa. Sähköturvallisuuden puutteista koituu ilmiselviä sähköiskuvaaroja ja tulipaloriskejä.

Tutkimus toteutettiin tekemällä sähkötarkastus 26 satakuntalaiselle viljatilalle. Se oli jatkoa vuosi sitten eläintiloilla tehdylle tutkimukselle. Tutkimuksella haluttiin selvittää, minkälaisia sähköturvallisuusriskejä piilee viljatiloilla ja miten niiden erityisolosuhteet vaikuttavat sähköturvallisuuteen.

Tarkastuskäynneillä ilmeni, että viljatilojen puutteet sähköturvallisuudessa olivat hyvin samankaltaisia kuin aiemmassa eläintilojen sähköturvallisuustutkimuksessa. Tiloilla ei ollut eläintilojen tapaan mitään tietoa tilan sähkötöiden tekijöiden pätevyydestä tai urakointioikeuksista.

Isäntäväellä ei ollut myöskään tiedossa, miten tehdyt asennukset todetaan turvallisiksi. Pääsääntöisesti viljelijät silti luottivat saamansa työn laatuun ja pitivät sitä turvallisena dokumenttipuutteista huolimatta.

Sähköurakoitsijan käyttöönottotarkastus puuttui miltei kaikilta tiloilta.