» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >Uusiin pientaloihin kannattaa suunnitella ylijännitesuojaus
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Uusiin pientaloihin kannattaa suunnitella ylijännitesuojaus

24.8.2007

  Kodeissa käytettävän elektroniikan lisääntyessä sähkölaitteet ovat entistä herkempiä ukkosen aiheuttamille ylijännitteille. Laitteiden määrän kasvaessa perinteiden suojaustapa eli pistotulppien irrottaminen ennen ukonilmaa ja päälle laittaminen ukonilman päätyttyä on työläämpää eikä laitteita välttämättä aina ehditä irrottaa ennen kuin ukkonen iskee ja vaurioita syntyy.

Uuden asunnon rakennuttajan kannattaakin jo etukäteen ottaa huomioon sähkö- ja elektroniikkalaitteiden suojaustarve. Suojauksen suunnittelu ja toteutus on uudiskohteessa aina helpompaa ja halvempaa kuin suojauksen lisääminen jälkeenpäin.

Toimiva ylijännitesuojaus edellyttää aina myös kiinteän verkon suojaamista sähkökeskukseen asennettavalla ylijännitesuojalla ja mahdollisesti myös laitesuojien käyttöä. Suojaus voidaan toteuttaa myös pelkästään keskukseen asennettavilla ns. kaksi- tai kolmiportaisilla suojilla. Ylijännitesuojauksen toimivuus edellyttää rakennuksiin tehtävää maadoitusta, minkä jo sähköasennusvaatimuksetkin uudiskohteissa edellyttää.

Teksti: Esa Tiainen


Lisää aiheesta:

Ukkossuojauksen tarve lisääntyy