» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >TUKES varoittaa omatoimista sähköasennuksista
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


TUKES varoittaa omatoimista sähköasennuksista

28.8.2007

  Turvatekniikan keskus (TUKES) on huolissaan kuluttajille myytävistä sähköasennustarvikkeista. Kuluttajille myydään runsaasti erilaisia sähköasennustarvikkeita, joiden asentaminen kuuluisi alan ammattilaisten vastuulle.

Asennustarvikkeita ostava kuluttaja ei aina tiedä asennusvaatimuksista eikä saa asiaan liittyvää neuvontaa myyntiliikkeessä. TUKES kehottaa sähkötarvikkeita myyviä rautakauppoja ja muita liikkeitä huolehtimaan asennustarvikkeita ostavien kuluttajien informoinnista, jotta osaamattomasti tehdyiltä, pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisilta asennuksilta vältyttäisiin.

TUKES muistuttaa, että tätä vaaditaan myös kulutustavaroiden turvallisuutta koskevassa laissa. Lain mukaan kuluttajille on annettava riittävät tiedot kulutustavaroihin liittyvistä vaaroista. Lisäksi kuluttajapalveluksia koskevan asetuksen mukaan kuluttajia on aina informoitava, mikäli kulutustavaran kokoaminen tai asentaminen edellyttää erityistä kelpoisuutta vaarojen välttämiseksi.

Turvatekniikan keskus toivoo, että sähköverkkoon kiinteästi asennettavia laitteita ja tarvikkeita myytäessä kerrottaisiin aina selvästi, että näiden asennustyöt tulee jättää sähköalan ammattilaisten vastuulle. Kuluttajia tulisi valistaa esimerkiksi tuotteisiin kiinnitettävillä varoitustarroilla tai myymäläkylteillä, joissa kerrottaisiin selkeästi, mikäli asennus on luvallista vain pätevyyden omaavalle ammattilaiselle. TUKES kiinnittää asiaan huomiota markkinavalvontakäynneillä ja antaa tarvittaessa neuvontaa myyntiliikkeille.

TUKESin valvontatulosten mukaan laiton urakointi on viime vuosien aikana lisääntynyt ja kohteet ovat tulleet entistä suuremmiksi. Vakavia puutteita on ilmennyt esimerkiksi pientalojen ja maatilojen sähköasennusten turvallisuudessa. Usein syyksi paljastuu, että asennuksia ovat tehneet muut kuin asiansa osaavat urakoitsijat.

 

Mitä sähkötöitä saa tehdä ilman alan pätevyyttä?