» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >Uusi menetelmä ehkäisee sähkökatkoja
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Uusi menetelmä ehkäisee sähkökatkoja

12.11.2007

Tampereen teknillisen yliopiston tutkija Pertti Pakonen on väitöstyössään kehittänyt menetelmän, jolla päällystetylle suurjänniteavojohdolle kaatunut puu voidaan havaita täysin automaattisesti jopa kymmenien kilometrien päässä kaatumispaikasta.

Menetelmää on testattu käytännössä Porin lähistölle rakennetulla, noin 9,1 km pituisella 110 kV Metsä-PAS-koejohdolla. Pilottilaitteisto on kehitetty yhteistyöyritysten kanssa. Osittaispurkausmittaukseen perustuvalla menetelmällä luotettava tieto puun kaatumisesta saadaan muutamassa kymmenessä minuutissa sähköverkon käyttövalvomoon, jolloin sähkökatko pystytään usein välttämään kokonaan verkon kytkentäjärjestelyillä.

Sähkökatkot pystytään kuitenkin välttämään vain, jos puu havaitaan ennen kuin se ehtii vaurioittaa johtojen päällystettä. Tähän ei toistaiseksi ole ollut automaattista menetelmää, vaan esimerkiksi myrskyn kaatamat puut on havaittu ainoastaan maastoon tehdyin tarkastuksin. Se on varsin työlästä ja etenkin yli 45 kilovoltin johdoilla usein liian hidasta.