» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >Giga joka taloon, sata megaa joka kotiin
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


STUL:n teema: Giga joka taloon, sata megaa joka kotiin

16.11.2007

Laajakaistayhteyksissä ja talotekniikassa tarvitaan ajanmukaisia sisäjohtoverkkoja, sillä vanhat verkot eivät vastaa ajankohdan vaatimuksia. STUL, Kiinteistöliitto ja RAKLI toimivat yhdessä, jotta verkoista ei muodostuisi pullonkaulaa palveluille.

STUL:n pitkän tähtäimen tavoitteena on "Giga joka taloon, sata megaa joka kotiin – hyvät tietoliikenneyhteydet joka kotiin ajanmukaisilla sisäjohtoverkoilla”. STUL:n teleryhmä on käynnistänyt teeman tavoitetta edistävien toimenpiteiden sarjan.

Keskeisimmät toimenpiteet kohdistuvat kiinteistöjen haltijoihin, kuten taloyhtiöihin sekä asuntorakennuttajiin, joille kootaan tietopaketti. Tiedotustoimet valmistellaan ja niiden tulokset julkaistaan STUL:n, Kiinteistöliiton, RAKLIn ja SANTin yhteistyönä.

Lisäksi STUL:n teleryhmä on vaikuttanut ST-kortiston hyvien käytäntöjen uudistamiseen, jotta niistä löytyy muuttuvaan palvelu- ja standardiympäristöön pohjautuva ajantasainen tieto suunnittelijoille ja urakoitsijoille.


Tietoa kiinteistön päättäjille

Järjestöt julkaisevat vuoden 2008 alussa oppaan, josta saa tietoa telekaapeloinnistaNeljän järjestön yhteistyönä valmistuu talvella 2008 opas Kiinteistöjen monipalveluverkko. Oppaan laadintaa ohjaa Kiinteistöliiton, RAKLIn, STUL:n ja SANTin edustajista koottu työryhmä.

Opas julkaistaan sähköisenä versiona järjestöjen verkkosivuilla. Se on tarkoitettu taloyhtiöiden hallituksille, isännöitsijöille, kiinteistöpäälliköille ja asuntorakennuttajille.

Sähkö- ja telesuunnittelijat ja -urakoitsijat voivat myös hyödyntää opasta yleistietolähteenä ja viitata siihen. Opas on tarkoitettu sovellettavaksi sekä peruskorjattavissa että uusissa asuinkiinteistöissä.


Luokitus kuvaa verkon palvelukyvyn

Toimenpiteiden tuloksena valmistuu myös sisäjohtoverkkojen laajakaistakelpoisuutta kuvaava kuntoluokitus. Viisiportaisen luokituksen avulla on mahdollista kuvata, mitä palveluja kiinteistön nykyinen sisäjohtoverkko pystyy välittämään ja mitä ei.

Luokitus helpottaa tarvittavien jatkotoimien suunnittelua ja valmistelua kiinteistöissä sekä sisäjohtoverkkojen kuntoa selvittävien kuntotutkijoiden työtä. Sisäjohtoverkkojen uudistetut kuntotutkimusohjeet julkaistaan marraskuussa 2007 Sähkötieto ry:n ja Sähköinfo Oy:n ylläpitämässä ST-kortistossa.

Ohjeet on testattu myös käytännössä. Niiden mukaan suoritettu kuntotutkimus paljastaa vanhan sisäjohtoverkon rajoitukset ja uusimistarpeen. Ohjeet parantavat teleurakoitsijoiden mahdollisuuksia tarjota kiinteistöille kuntotutkimuksia ja muita asiantuntijapalveluja.


Telekaapeloinnit ajanmukaisiksi putkiremontissa

Asuinrakennusten tavanomainen varustetaso kehittyy huimasti teletekniikan osalta. Asukkaat ottavat käyttöön uusia viestintäpalveluja, joissa tarvitaan nopeita, jopa 100 megabitin laajakaistayhteyksiä.

Vanhat rapistuvat puhelinsisäverkot eivät pysty välittämään nopeita yhteyksiä. Siksi puhelinsisäverkko kannattaa uudistaa ajanmukaiseksi esimerkiksi putkiremontin tai muun isomman remontin yhteydessä.

Valokuitu tulee sisäjohtoverkkoihin parikaapeleiden ja antennikaapeleiden rinnalle uusien palvelujen, teknisten määräysten ja standardien myötä. Uusien ja peruskorjattujen kiinteistöjen perusvarustukseen kuuluu vähintään 100 megabitin laajakaistayhteyksiä välittävä yleiskaapelointi, kansallisia ja kansainvälisiä digi-TV-kanavia välittävä antenniverkko sekä riittävä määrä tietoliikenne- ja antennirasioita.


Vähimmäistaso viranomaisilta

Viestintäpalvelujen kehitys heijastuu myös teknisten määräysten kautta sisäjohtoverkkojen suunnittelua ja rakentamista koskeviin vähimmäisvaatimuksiin. Viestintäviraston määräysmuutos on valmisteilla.

Mikäli määräysmuutos toteutuu työryhmän esityksen mukaisena, kuitukaapelointi tulee vaatimuksena uudisrakennusten sekä uusittavien sisäjohtoverkkojen talo- ja kotijakamon välisiin yhteyksiin.

Myös yleiskaapeloinnin standardit ovat uudistuneet, jolloin kodit, toimistot, teollisuustilat ja atk-keskukset ovat saaneet omat standardinsa. Palvelujen, määräysten ja standardien uudistuminen johtaa sisäjohtoverkkojen teknisiä suoritusarvoja koskevien vaatimusten kasvuun ja kohdentumiseen tilojen käyttötarkoituksen mukaan.

Ammattitaitoisen ja huolellisen asennustyön merkitys lisääntyy, ja STUL/Sähköinfo uudistaakin tietoverkkokoulutustaan. Tässä yhteydessä kuitukaapeloinnit on otettu mukaan asentajille suunnattuun koulutukseen. 

Kuva: Tauno Hovatta

Teksti: Timo Rasimus