Onninen kokosi urakoitsijat Tallinnaan

14.9.2007

Onninen järjesti urakoitsijoille suunnatut messut Tallinnassa 10.–14. syyskuuta 2007.

Tapahtuma järjestettiin Saku-hallissa.

Neljän päivän aikana Tallinnassa vieraili yhteensä 2 000 Onnisen suomalaisasiakasta. Tavarantoimittajat, Onnisen henkilökunta ja virolaiset asiakkaat mukaan lukien Tallinnaan saapuneiden määrä nousi jopa lähellä neljää tuhatta.

 Mukana olivat nyt ensimmäistä kertaa kaikkien Onnisen asiakassegmenttien edustajat; eli sekä sähkö- ja lvik-alan urakoitsijat että teollisuuden ja infran asiakkaat. Itä-, Etelä-, Länsi- ja Pohjois-Suomen asiakkaille oli varattu omat päivänsä.

– Aikaisemmin meillä oli erikseen sähköristeily ja lvi-risteily, mutta nyt päätettiin tehdä hieman eri tavalla, Onnisen viestintäpäällikkö Tarja Järvinen kertoi.

 Satamasta vieraat kuljetettiin ensiksi busseilla Tallinnan länsipuolella olevaan Saku-halliin, missä noin 90 Onnisen tavarantoimittajaa esitteli tuotteittaan ja Onninen kertoi toiminnastaan vapaamuotoisen ohjelman välissä. Hallilta siirryttiin Onnisen kokonaan vieraille varaamaan Viru-hotelliin, missä päivä jatkui vapaamuotoisella ohjelmalla.

 Järjestelyt piti aloittaa jo vuosi ennen tapahtumaa. Suuren laivan, koko Viru-hotellin ja Saku-hallin varaaminen useiksi päiviksi yksityiskäyttöön ei onnistu aivan tuosta vain.


Myynnistä yli puolet urakoitsijoille

 Järvisen mukaan Onninen haluaa olla tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden ja tavarantoimittajiensa kanssa.

– Tämä on hyvä ja tehokas tapa tavata. Syksy on kiireistä aikaa kaikille, mutta mukavaa, että näin paljon ihmisiä lähti mukaan, Järvinen sanoi.

 Tallinnassa vierailleen Onnisen toimitusjohtaja Harri Sivulan mukaan Onninen on panostanut viime vuosina esimerkiksi teollisuusmyynnin kehittämiseen, mutta perinteisen tukkuliikkeen myynnistä hieman yli puolet menee edelleen suoraan urakoitsijoille. Konsernin puolentoista miljardin euron liikevaihdosta noin puolet tulee edelleen Suomesta, mutta henkilöstöstä jo noin 70 prosenttia on rajojen ulkopuolella.

– Baltia ja Venäjä ovat uusia kasvualueita, mutta suomalaiset urakoitsijat ovat meille luonnollisesti erittäin tärkeitä. Tämä on valtava tapahtuma meille, Sivula sanoi Tallinnassa.

 Vuonna 1913 perustettu Onninen toimii nykyisin Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Baltian maissa ja Venäjällä.


Kysyntä ja tarjonta kohtaavat

 Onninen konsernin myynti jakaantuu nykyisin lähes tasan sähkö- ja lvi-tuotteiden välillä. Rakennusalan korkeasuhdanne on näkynyt viime aikoina myös sähkötarvikepuolella joidenkin tuotteiden pidentyneinä toimitusaikoina.

 Onnisen Suomen toiminnoista vastaavan varatoimitusjohtaja Tuomo Väänäsen mukaan ylikuumeneminen ei ole paras sana kuvaamaan rakennusalan tämänhetkistä markkinatilannetta, mutta teollisuudessa on havaittavissa tiettyä varovaisuutta uusia investointeja mietittäessä. Jotta kasvanut kysyntä saataisiin tyydytettyä, vaatisi tämä uusia investointeja tuotantokapasiteettiin. Korkeasuhdanteen huipun mahdollinen lähestyminen saa jokaisen viisaan teollisuusjohtajan kuitenkin mietteliääksi.

 Urakoitsijoiden keskuudessa on ollut puhetta myös sähkötarvikkeiden hintojen noususta, mutta Väänäsen mukaan Onnisen "tuotesegmentissä" hintataso on noussut vähemmän kuin julkisessa keskustelussa on annettu ymmärtää.

– Onnisen tukkuhinnat ovat nousseet noin 4 prosenttia vuoden alusta alkaen. Tietyissä tuotteissa hinnat ovat nousseet enemmän, mutta joissain tuotteissa on ollut liikettä myös toiseen suuntaan, Väänänen sanoi Tallinnassa.

 Esimerkiksi metallien maailmanmarkkinahinnat heijastuvat suoraan sähkötarvikkeiden hintoihin. Saku-hallissa Prysmian kaapeleita esitelleen Matti Ahosen mukaan asiassa ei pitäisi olla paljoa ihmettelemistä.

– Jos katsoo varsinkin näitä paksumpia kaapeleita, niin huomaa aika helposti, että näissä on paljon metallia, Ahonen sanoi paksua kuparikaapelia esitellessään.

 Vaikka kuparin hinta on jatkanut vuoden aikana nousuaan, ovat joidenkin raakametallien hinnat tulleet myös alaspäin.

– Ainahan se on maksajalle kallista. Mutta ei siitäkään tule paljon kiitosta jos hinnat laskevat. Samoja asioita täällä on aina kirottu, Ahonen nauroi.