» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >Energiateollisuus: uusiutuvan energian tavoitetasoa harkittava
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Energiateollisuus: uusiutuvan energian tavoitetasoa harkittava

19.12.2007

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen pelkää, että EU:n tavoitteet nostaa uusiutuvan energian osuutta nousevat Suomen osalta kestämättömälle tasolle.

 Euroopan unionin tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian osuus 20 prosenttiin energiankulutuksesta koko EU:n alueella vuoteen 2020 mennessä. Tämä ei olisi sinänsä ongelma Suomelle, sillä Suomessa uusiutuvien energianlähteiden osuus energian kokonaiskulutuksesta on jo yli neljännes.

 Sen sijaan ongelmaksi saattaa muodostua komission ajatus, jonka mukaan jokaisen EU-maan on nostettava omaa osuuttaan 11,5 prosentilla. Suomessa tämä tarkoittaisi, että uusiutuvien energianlähteiden osuus nousisi lähes 40 prosenttiin kulutuksesta. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarisen mukaan Suomen osalta tavoitteet uhkaavat nousta epärealistisen korkeiksi.

– Suomen olisi tuettava energiapaketin avaamista koskevaa keskustelua ja nostettava vahvasti esille ajatus, että nyt sitovaksi sovittu uusiutuvien tavoite muutetaan ohjeelliseksi ja että nykyinen vuodelle 2020 ulottuva aikajänne ulotetaan vuoteen 2030 asti. Lisäksi maakohtaisia tavoitteita asetettaessa tulisi kaikki vähäpäästöiset tuotantomuodot ottaa huomioon, Naukkarinen sanoo.

 Komissio julkistaa maakohtaiset tavoitteet uusiutuvan energian lisäykselle tammikuun lopulla.

 Turussa järjestetyssä energiatapaamisessa puhunut Naukkarinen tyrmäsi myös asuntoministeri Jan Vapaavuoren julkisuudessa esittämät ajatukset sähkölämmityksen rajoittamisesta.

– Ajatukset eivät ole kovin perusteltuja. Sähkö tuotetaan Suomessa jo nyt yli 50 prosenttisesti päästöttömillä tai vähäpäästöisillä tuotantomuodoilla. Päästökaupan myötä sähköstä on itse asiassa tullut entistä hiilineutraalimpi energialähde, Naukkarinen sanoi.

– Tuemme ilman muuta energiatehokkuuden lisäämistä sekä uudisrakentamisessa että olemassa olevassa rakennuskannassa. Tähän kohdistuvia tavoitteita ja lisävelvoitteita ei tulisi kuitenkaan yksipuolisesti kohdistaa sähkölämmitykseen, vaan tasapuolisesti kaikkiin lämmitysmuotoihin.