» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >Digikunnostusten vaihteleva taso huolettaa Satelliitti- ja antenniliittoa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Digikunnostusten vaihteleva taso huolettaa Satelliitti- ja antenniliittoa

21.11.2007

Viime aikoina on paljastunut huolestuttavan paljon puutteellisesti, huolimattomasti ja jopa vaarallisesti tehtyjä antenniverkkojen kunnostuksia. Satelliitti- ja antenniliitto peräänkuuluttaa pätevyyden merkitystä asennuksissa.

 Monet tiedotusvälineet ovat kertoneet alkuviikosta näkyvästi kotitalouksien jatkuvista ongelmista digiaikaan siirtymisessä. Viestintäviraston TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan jopa 70 prosentilla kotitalouksista on digitv:n katseluun tai käyttöön liittyviä hankaluuksia. Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n toiminnanjohtaja Tauno Hovatan mukaa on valitettavaa, että osa ongelmista johtuu väärin tehdyistä antenniasennuksista.

Tauno Hovatta, kuva Mikko Käkelä Huonot asennukset voivat ilmetä ongelmina tv-kuvan laadussa, eivätkä esimerkiksi viime aikoina yleistyneet maksulliset kanavapaketit näy vaikka esimerkiksi Yleisradion kanavat näkyisivätkin. Lisäksi ongelmia on löytynyt asennusten dokumentoinnissa, ja pahimmillaan on törmätty jopa sähköturvallisuuspuutteisiin. Esimerkiksi antenniverkon maadoitukset on saatettu jättää kokonaan tekemättä.

– Osa kentältä kuuluneista virheistä on todella huolestuttavia, Hovatta sanoo.

 Ongelmien syyksi Hovatta epäilee antennialan ”kuumentumista”, eli antenniverkkojen kunnostusten kova kysyntä on houkutellut alalla runsaasti uusia yrittäjiä, joiden ammattitaito ei aina ole ollut riittävällä tasolla.

– Antenniala vaatii pätevyyttä, ja pitää olla tiedossa mitä viranomaiset edellyttävät antennijärjestelmiltä.

 Hovatan mukaan järjestäytyneen ja pätevyyden omaan antenniurakoitsijan valinta on paras takuu, että antenniyritykseltä tilatut asennukset tulevat tehdyiksi huolella ja ammattitaidolla.

– Ainakaan tähän mennessä minun korviini ei ole tullut tietoa jäsenyritystemme toiminnan puutteista, vaikka ei sekään tietenkään pois suljettua ole, Hovatta sanoo.

SANT:in jäsenyritysten yhteystiedot löytyvät helposti SANT ry:n ja Henkilö- ja Yritysarviointi Seti Oy:n sivuilta.