» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >Elektroskandian omistaja vaihtuu
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Elektroskandian omistaja vaihtuu

23.11.2007

Elektroskandian omistajayhtiö Hagemeyer myydään Rexelille. Rexel ja Sonepar jakavat Hagemeyerin Pohjoismaiden toiminnot.

 Hagemeyerin operatiivinen johto ja hallitus suosittelevat osakkeenomistajille yhtiön myymistä ranskalaiselle Rexelille. Kauppahinta on 4,85 euroa osakkeelta, eli yhteensä noin 3,1 miljardia euroa.

 Kauppa vahvistaa entisestään Rexelin asemaa maailman suurimpana sähkötukkurina. Viime vuonna yhtymän liikevaihto oli noin 14 miljardia euroa. Kauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Liian määräävän markkina-aseman välttämiseksi Rexel ja niin ikään maailman suurimpiin sähkötukkureihin kuuluva Sonepar ovat sopineet Hagemeyerin toimintojen jakamisesta eri markkina-alueilla.

 Soneparin ja Rexelin sopimuksen mukaan Hagemeyerin Pohjois-Amerikan, Kaakkois-Aasian ja Itävallan, Sveitsin ja Ruotsin toiminnot siirtyvät Soneparille. Jos suunnitelmat toteutuvat, merkitsee tämä Suomen johtaviin sähkötukkureihin kuuluvan Elektroskandian pilkkomista. Suomen ja Ruotsin lisäksi Elektroskandia toimii Norjassa, Venäjällä ja Baltian maissa.

 Elektroskandia Nordic Regionin toimitusjohtaja Ulf Gundemark tyrmäsi ajatuksen ennakkoon marraskuun ensimmäisenä päivänä julkistetussa tiedotteessa. ”Elektroskandian pilkkominen Rexelin tarjouksen mukaisesti ja erillissopimus Soneparin kanssa ei ole hyväksyttävää. Tämä ei yksinomaan johdu tarjouksen alhaisesta arvosta, mutta myös siitä että pohjoismainen yhteistyö on vahvasti integroitu asiakkaidemme ja muiden yhteistyökumppaneidemme tärkeillä toimialuille”, Gundemark latasi tiedotteessa.

 Nähtäväksi jää kuinka kauan Gundemark jatkaa Elektroskandian johdossa. Ainakin Rexelin johtoryhmän puheenjohtajan, Jean-Charles Pauzen mukaan kauppa tulee tarjoamaan Hagemeyerin alaisuudessa toimiville yrityksille erinomaiset kehitysnäkymät.

 Suomen kilpailutilanteeseen kaupalla ei ole suoranaista vaikutusta, sillä Rexelillä ei ole tällä hetkellä toimintaa Suomessa. Soneparin ja Rexelin yhteistyön tiivistyminen on Suomen kannalta kuitenkin sikäli mielenkiintoista, että Sonepar omistaa Suomessa Elektroskandian vahvimpiin kilpailijoihin kuuluvan SLO:n.