» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >Fennovoiman ydinvoimalahanke etenee vauhdilla
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Fennovoiman ydinvoimalahanke etenee vauhdilla

30.10.2007

Fennovoima on saanut kymmeniä uusia osakkaita. Ydinvoimalan ympäristövaikutusten arviointi on käynnistetty kolmella paikkakunnalla.

Fennovoima tiedotti 29.10., että Turku Energia ja useat muut suomalaiset energiayhtiöt ovat liittyneet lokakuun lopussa mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeen valmisteluvaiheeseen.

 Fennovoiman toimitusjohtaja Tapio Saarenpään mukaan uusien osakkaiden mukaantulo turvaa hankkeelle vakaan pohjan ja hyvät edellytykset suomalaisten sähkön saannin turvaamiseksi, Suomen ilmastovelvoitteiden täyttämiseksi ja uuden kilpailun aikaansaamiseksi sähkömarkkinoilla.

Fennovoima Fennovoiman osakkaina on nyt yli 60 yritystä ja energialaitosta. Fennovoiman omistus jakaantuu lähes tasan alueellisten energiayhtiöiden, suomalaisten kaupan- ja teollisuusalan yritysten ja energiayhtiö E.ON:n kesken. Ydinvoimalan tuottamaa sähkö tullaan, tai tultaisiin jakamaan omakustannushintaan omistusosuuksien mukaisessa suhteessa.

 Alueellisista ja paikallisista energiayhtiöistä Fennovoiman osakkaina ovat Turku Energian lisäksi esimerkiksi Keravan, Kotkan, Kuopion, Lahden, Porvoon, Seinäjoen ja Vantaan paikalliset energiayhtiöt. Yrityksistä Fennovoiman osakkaisiin kuuluvat esimerkiksi Atria, Kesko, Myllyn Paras, Outokumpu, Rautaruukki ja Valio.

 Fennovoima on käynnistänyt ydinvoimalahankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin Pyhäjoella, Simossa ja Ruotsinpyhtäällä.

 Loviisan Sanomien mukaan Ruotsinpyhtään kunnanvaltuusto hyväksyi YVA-selvityksen aloittamisen 22.10. äänin 15–6. Fennovoima on vuokrannut Ruotsinpyhtään saaristossa, Loviisan eteläpuolella sijaitsevan, kokonaisalaltaan noin 2 000 hehtaarin kokoisen Reimarsin tilan. Sopimuksen sisältyy oikeus ostaa tila Fennovoiman omistukseen.

Fennovoiman viestintäjohtaja Pasi Natrin mukaan on kuitenkin mahdollista, että maahankintoja ja ympäristövaikutusten arviointeja tullaan tekemään vielä muillakin paikkakunnilla. Tavoitteena kuitenkin on, että YVA-menettelyt saadaan valmiiksi vuoden 2009 alussa, minkä jälkeen Fennovoiman odotetaan jättävän valtioneuvostolle ydinvoimalan rakentamista koskevan periaatepäätöshakemuksen. Fennovoiman tavoitteena on, että uusi, 1 000–1 800 MW:n ydinvoimala voitaisiin käynnistää vuosien 2016–2018 välillä.