» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >Ympäristöministeriö vaatii verkkovirtaa palovaroittimiin
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Ympäristöministeriö vaatii verkkovirtaa palovaroittimiin

31.8.2007

   Ympäristöministeriö esittää, että kaikkien uusien asuntojen palovaroittimet tulisi liittää sähköverkkoon. Ehdotuksella pyritään paitsi paloturvallisuuden parantamiseen, myös paristojen vaihdosta aiheutuneiden kotitapaturmien vähentämiseen, ja paristojätteestä eroon pääsyyn.

Esimerkiksi vanhustentalojen ja suurten päiväkotien palovaroittimien tulee jo nykyisin toimia verkkovirralla. Paristokäyttöiset varoittimet ovat olleet pakollisia vuodesta 2000, mutta niiden toimintavarmuudessa olisi ministeriön mukaan runsaasti parantamisen varaa. Arviolta vain joka kymmenes asukas tarkistaa kuukausittain palovaroittimen toimintakunnon.

Ympäristöministeriön mukaan sähköalan ammattilaisten osaamista voitaisiin hyödyntää nykyistä paremmin, jos varoittimet asennettaisiin uusin asuntoihin jo rakentamisvaiheessa. Asentajilta toivotaan opastusta muun muassa varoittimien sijoittelun ja ihanteellisen määrän arviointiin.

Palovaroittimien liittämisestä verkkoon arvioidaan tulevan noin 100 euron lisälasku uutta asuntoa kohden. Suomessa rakennetaan vuosittain noin 30 000 uutta asuntoa.

Ympäristöministeriön esitys on lähetetty lausuntokierrokselle alueellisille ympäristökeskuksille, suurten kaupunkien rakennusvalvontavirastoille, ja muille alan toimijoille ja yhteistyöjärjestöille kuten Neuvottelevat Sähkösuunnittelijat ry:lle ja Turva-alan yrittäjät ry:lle.