» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >TUKES: Tarkkana sähkökiukaiden lämmityksessä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


TUKES: Tarkkana sähkökiukaiden lämmityksessä

10.9.2007

  Turvatekniikan keskus (TUKES) on selvittänyt julkisten sähkösaunojen paloturvallisuutta. Esimerkiksi hotelleissa on tapahtunut viime aikoina tapahtunut useita saunapaloja sekä läheltä piti -tilanteita.

Seinäpaneelien tummuminen varoittaa liian kuumasta tai väärin sijoitetusta kiukaastaSelvityksen perusteella kiukaiden pisimpiä sallittuja yhtäjaksoisia päälläoloaikoja rikotaan yleisesti. Kiukaan liian pitkä yhtäjaksoinen päällä pitäminen voi aiheuttaa vakavan paloriskin, mikä kannattaa ottaa huomioon myös kotisaunoissa. TUKESin selvitysten mukaan sähkökiukaat sytyttävät vuosittain kotitalouksissa ja julkisissa tiloissa noin 50 rakennuspaloa.

Jos kiukaan käyttöohjeissa ei sanota muuta, saa sähkökiuasta pitää kerralla päällä korkeintaan 12 tuntia, jonka jälkeen lämmityksessä tulee pitää vähintään 6 tunnin lepoaika.

Myös ilmanvaihdon sijoitukseen voi liittyä turvallisuuteen vaikuttavia riskitekijöitä. Saunan suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota tuloilmaventtiilin ja kiukaan termostaatin keskinäiseen sijoitukseen. Viileä tuloilma ei saisi koskaan jäähdytä kiukaan termostaattia.

Jos saunan paneelit tummuvat kiukaan yläpuolelta tai takaa, on tämä useimmiten osoitus liian kuumana toimivasta kiukaasta. Tällöin on varmistettava kiukaan termostaatin toimivuus ja sijoitus, sekä kiukaan riittävä etäisyys seinäpaneelista.

Kotitalouksien saunapalot syttyvät usein kiukaan päälle kuivumaan nostettujen vaatteiden putoamisesta kiukaalle. Varsinkin muovinarut voivat venyä kuumuudessa, ja kuumuuden löysäämät narut voivat pudota kiukaalle. Saunaa päälle kytkettäessä tuleekin aina varmistaa, ettei kiukaan päällä ole mitään tavaraa, ja että kiuas voidaan kytkeä turvallisesti toimintaan.