» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2007 >STUL:n toimitusjohtaja tyrmää ajatukset sähkölämmityksen kieltämisestä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


STUL:n toimitusjohtaja tyrmää ajatukset sähkölämmityksen kieltämisestä

12.12.2007

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja Olli-Heikki Kyllönen on hämmästynyt hallituksen kaavailuista kieltää suora sähkölämmitys kaukolämpöalueilla.

Olli-Heikki Kyllönen Asuntoministeri Jan Vapaavuori esitti marraskuussa Kiinteistö- ja rakentamisfoorumissa ajatuksen suoran sähkölämmityksen kieltämisestä kaukolämpöalueilla. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja Olli-Heikki Kyllönen torppaa ajatuksen Sähköala-lehden tuoreessa pääkirjoituksessa.

– Pääasiassa fossiilisilla polttoaineilla tuotettavassa kaukolämmössä on täydellinen toimittajamonopoli. Sähkön kohdalla on sen sijaan tarjolla päästöttömiä tuotantomuotoja ja sähköntoimittajan voi kilpailuttaa, Kyllönen sanoo.

 Hallituksen esitykset rakentamisen energiatehokkuusvaatimusten tiukentamisesta saavat kiitosta Kyllöseltä. Sen sijaan asuntoministerin ajatusta sähkölämmitteisiltä taloilta vaadittavasta muita rakennuksia paremmasta lämmöneristyksestä hän pitää täysin epäloogisena.

– Loogista olisi vaatia maksimaalisoptimaalinen lämmöneristys kaikkeen asuntotuotantoon jos kerran energiaa oikeasti halutaan säästää.

 Suora sähkölämmitys on nykyisin varsin harvinainen ratkaisu kaukolämpöalueilla, mutta hiljakseen yleistyviin, hyvin eristettyihin matalaenergiataloihin sähkölämmitys sopii Kyllösen mukaan erinomaisesti joustavan säädettävyyden ansiosta.

 Hyvä esimerkki tästä on, että Tasavallan presidentti myönsi tämänvuotisen Suomen Rakennusinsinöörien Liiton myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä edistävän RIL-palkinnon energiatehokkaaseen kerrostalorakentamiseen kehitetylle Mera-konseptille, joka perustuu tiiviin eristyksen ohella sähköiseen ilmanvaihtolämmitykseen, eli käytännössä suoraan sähkölämpöön. VTT:n tutkimusten mukaan Mera-konseptilla rakennetuttujen talojen lämmityskustannukset ovat 70 prosenttia tavallisia kerrostaloja alhaisemmat.


Lue lisää Sähköala-lehden pääkirjoituksesta 12/2007