» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Vattenfall 3D-lentokuvaa sähköverkkoa laajamittaisesti
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Vattenfall 3D-lentokuvaa sähköverkkoa laajamittaisesti

1.7.2008

Vattenfall ottaa 3D-lentokuvaukset käyttöön sähköverkon tarkastuksissa. Tänä kesänä 7000 kilometriä sähköverkkoa tallennetaan kuvamateriaaliksi. Yhtiö on testannut helikopterikuvatun 3D-kuvan ja tietokoneanalyysin yhdistelmää pari vuotta.

- Kokemuksemme aiempaa tehokkaammasta ja luotettavammasta sähköverkon tarkastuksesta ovat testauksissa vahvistuneet. Tänä kesänä laajennamme lentokuvaukset koko toimialueellemme, suunnittelupäällikkö Jouni Pylvänäinen Vattenfall Verkko Oy:stä kertoo.

Vattenfall lentokuvaa yhteensä 7000 kilometriä sähköverkkoa Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Matalalla sähköverkon yläpuolella lentävässä helikopterissa on erilaista kuvamateriaalia tallentavia kameroita. Ne tallentavat sekä tarkkaa lähikuvaa sähköverkosta että laajaa kuvaa johtoalueen ympäristöstä.

Verkon kuntotarkastukset on perinteisesti tehty maastossa kävellen. Nyt lentämällä voidaan tallentaa kuvamateriaalia, johon voidaan tietokoneella liittää suoraan työohjeet kohteen raivauksesta tai kunnostustöistä.

Kuva: Vattenfall- Tarkastusta eivät enää rajoita vuodenaika ja säät, vaan voimme tehdä sitä ympäri vuoden. Raivaus ja kunnossapitokorjaukset kohdentuvat aiempaa tehokkaammin, Pylvänäinen toteaa.

Erityisesti sähköpylväiden latvojen ja pylväsmuuntamorakenteiden tarkastaminen on jalan tehtävään tarkastukseen verrattuna tehokkaampaa ilmakuvin.

- Kuvissa näkyvät jopa eristimien murtumat, Pylvänäinen vahvistaa.