» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Yösähkökuormat kytketään päälle porrastetusti
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Uudet etämittarit kytkevät yökuormat päälle porrastetusti

2.6.2008

Energiateollisuus Ry kertoo tiedotteessaan, että kantaverkkoyhtiö Fingrid on esittänyt jakeluyhtiöille yökuormien joustavaa päällekytkentää sähköverkon tehopiikin tasaamiseksi. Uudet automaattiset energianmittausjärjestelmät mahdollistavat sen, että sähköverkkoyhtiöt voivat kytkeä asiakkaiden yöllä varaavia sähkölaitteita päälle porrastetusti.

Mikäli yösähkökuormat, kuten lattialämmitykset ja vesivaraajat kytkeytyisivät päälle maassamme samanaikaisesti iltakymmeneltä, sähkön tuotanto ei ehtisi seurata kuormitusmuutosta, ja sähkön käyttövarmuus heikkenisi huomattavasti. Yösähkökuormien yhtäaikainen kytkeytyminen nostaa sähkön kulutusta hetkessä jopa yli 1000 megawattia. Se vastaa kolmen Tampereen kokoisen kaupungin kokonaiskulutusta. Tästä syystä Fingrid onkin esittänyt, että verkkoyhtiöt porrastaisivat yökuormien päälle kytkemisiä tasaisemmin klo 21–24 välille.

Verkkoyhtiöt korostavat, että vaikka yökuormat kytkeytyvät päälle porrastetusti, edullisemman yösähkön mittaus alkaa tarkasti sovittuun aikaan. Jos yösähkö alkaa sopimuksen mukaisesti esimerkiksi klo 22.00, kaikki siitä lähtien käytetty sähkö on hinnaltaan edullisempaa yösähköä.

Yökuormien porrastetusta päällekytkennästä ei tavallisesti ole asiakkaalle haittaa, koska yösähköllä käytettäviksi on kytketty pääsääntöisesti varaavia lämmityslaitteita, kuten lämminvesivaraajia. Nämä laitteet ovat päällä yleensä vain osan yöstä siihen asti kunnes termostaatti katkaisee virran. Varaavat laitteet ehtivät hoitaa tehtävänsä, vaikka ne ohjautuvat päälle vasta hieman totuttua myöhemmin.

Jos asiakkaalla on käytössään laitteita, joita on tarve pitää päällä koko edullisemman yösähkön ajan, on hyvä ottaa yhteyttä paikalliseen verkkoyhtiöön. Esimerkiksi lämminvesivaraajan asiakas voi kytkeä päälle itsekin, jos veden halutaan lämpiävän tavanomaisesta poiketen.