» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Kotitalouksien sähkönkäyttö kasvanut viidenneksellä vuodesta 1993
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Kotitalouksien sähkönkäyttö on kasvanut viidenneksellä vuodessa 1993

3.10.2008

Kotitalouksien sähkönkäyttötutkimus: Valaistus kuluttaa kodeissa eniten sähköä. Myös elektroniikan sähkönkulutus on nousussa, mutta kylmälaitteiden kulutus on pienentynyt selvästi.

Työ- ja elinkeinoministeriön lokakuun alussa ilmestyneen Kotitalouksien sähkönkäyttö 2006 -tutkimuksen mukaan kotitalouksien sähkönkulutuksen kolme suurinta laiteryhmää ovat valaistus (22 %), kylmälaitteet (13 %) ja kodin elektroniikka (12 %). Edellinen vastaava tutkimus tehtiin vuonna 1993. Tuolloin vastaavat kulutusosuudet olivat 21, 30 ja 7 prosenttia.

Valaistuksen energiankulutusta olisi helppo vähentää energiansäästölampuilla.Kotitalouksien sähkönkäyttö on kasvanut 15 vuodessa 8,5 terawattitunnista vajaaseen 10,6 terawattituntiin. Lukuihin ei sisälly asumisen sähkölämmitystä. Vuonna 2006 Suomessa kulutettiin sähköä yhteensä 90 terawattituntia.

Selvityksen mukaan kylmälaitteiden kokonaiskulutus on laskenut kolmessatoista vuodessa noin 2,2 terawattitunnista alle 1,5 terawattituntiin. Säästöpotentiaalia olisi kuitenkin vielä runsaasti, sillä Suomessa on edelleen käytössä paljon vanhoja, sähkösyöppöjä jääkaappeja ja pakastimia. Myös valaistuksen energiankulutusta olisi helppo vähentää siirtymällä hehkulampuista ja halogeeneista pienloistelamppuihin ja LED-valoihin.

Kodin elektroniikan, johon lasketaan televisiot ja tietokoneet lisälaitteineen, sähkönkulutus on kasvanut vuoden 1993 0,5 terawattitunnista yli 1,2 terawattituntiin. Kodin elektroniikkalaitteet kuluttavat kodeissa jo yhtä paljon energiaa kuin kylmälaitteet. Keskeinen tekijä kulutuksessa on valmiustilan turha virrankäyttö.

Eniten sähkön kokonaiskulutus on kasvanut omakotitaloissa eli noin 60 prosenttia. Kasvu oli samaan aikaan kerrostaloissa 29 prosenttia ja rivitaloissa vain 13 prosenttia. Kerros- ja rivitaloissa muun muassa tietokoneiden ja viihde-elektroniikan kasvu on vastannut kylmälaitteiden ja mahdollisesti myös valaistuksen tehostumisen tuomaa säästöä.

Kyselytutkimukseen vastasi yli 3 000 kotitaloutta, minkä lisäksi tutkimusta täydennettiin noin 100 taloudessa tehdyillä laitekohtaisilla mittauksilla. Tutkimushankkeen päärahoittaja on työ- ja elinkeinoministeriö. Tutkimuksen rahoitukseen ja toteutukseen osallistui lisäksi paikallisia sähköyhtiöitä, Energiateollisuus ry, Sähköenergialiitto, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus, Adato Energia Oy, Työtehoseura ja Motiva. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään muun muassa asuntojen sähkösuunnittelussa, energiankäytön neuvonnassa ja sähkön käytön ennusteissa.

 

Kotitalouksien sähkönkäyttö 2006 -raportti työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla (PDF)