» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Sähkötuotteissa aiempaa enemmän vakavia puutteita
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkötuotteissa aiempaa enemmän vakavia puutteita

4.3.2008

Turvatekniikan keskuksen tarkastuksissa löytyi viime vuonna 67 vakavasti puutteellista sähkötuotetta.

 Tukes teki viime vuonna 2500 valvontakäyntiä myymälöihin sekä maahantuojien ja valmistajien luokse sekä testautti 730 sähkötuotetta. Vakavasti puutteellisia tuotteita oli 67, mikä on lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Vakavia turvallisuuspuutteita, joista voi aiheutua sähköiskun ja tulipalon vaaraa, esiintyi mm. DVD-soittimissa, auton sisätilanlämmittimissä, jatkojohdoissa ja ledilampuissa.

 Markkinavalvonnan yhteydessä havaittuja vaarallisia kumikaapeleita on mm. auton sisätilan lämmittimissä sekä ulkokäyttöön tarkoitetuissa jatkojohdoissa. Osa ulkokäyttöön tarkoitetuista kumikaapeleista ei kestä pakkasta. Huonoimmat niistä murtuvat pakkastesteissä siten, että jäljelle jää paljaat johtimet ja muovinpalasia. Paljaita johtimia koskettava henkilö on hengenvaarassa, jos kaapeli on kytketty sähköverkkoon.

 Kuluttajan on vaikea varmistaa ulkokäyttöön tarkoitetun johdon pakkasenkestävyyttä, sillä sitä ei näe paljaalla silmällä ostotilanteessa. Eristeen murtuminen paljastuu vasta käytössä ja siksi kovalla pakkasella kannattaa tarkkailla ulkokäytössä olevan laitteen kumikaapelin kuntoa. Turvallisuudeltaan puutteellinen tuote on syytä palauttaa ostopaikkaan tai laitteeseen on vaihdettava ehjä, turvallinen kaapeli.

 Myyntikielto annettiin 88 tuotteelle ja 19 tapauksessa maahantuoja velvoitettiin palautusmenettelyyn, ts. myydyt tuotteet velvoitettiin keräämään takaisin ostajilta. Suomen markkinoilla olevat sähkölaitteet ovat kuitenkin pääasiassa turvallisia. Yhteistyö muiden ETA-maiden valvontaviranomaisten kanssa on tärkeä tekijä turvallisuustason ylläpitämisessä.