» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >EU haluaa kieltää hehkulamput
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


EU haluaa kieltää hehkulamput

5.12.2008

Euroopan komissio kaavailee asteittain tiukkenevia energiatehokkuusvaatimuksia valaisimille. Jos suunnitelmat toteutuvat, saattaa hehkulamppujen myyntikielto astua voimaan jo vuonna 2010.

EU valmistelee parhaillaan energiatehokkuusdirektiiviin (EuP, Energy using Products) perustuvia vaatimuksia sähkölaitteiden energiankulutuksen enimmäismääristä. Vaatimukset tulevat koskemaan lukuisia sähkölaitteita televisioista vedenlämmittimiin ja kylmälaitteista sähkömoottoreihin. Kaikkein konkreettisimmin ihmisille tulevat näkymään valaistusta koskevat vaatimukset.

Toimistoissa ja katuvalaistuksessa käytettäviä lampputyyppejä koskevat komission sääntelykomitean 26.9.2008 hyväksymät asetusehdotukset odottavat enää EU:n parlamentin hyväksyntää. Sitovia päätöksiä loiste- ja purkauslampuille asettavista energiatehokkuusvaatimuksista odotetaan vuoden 2009 alussa.

Hehkulamppu. Kuva Mari Koistinen

Halogeenivalojen tulevaisuus epäselvä

Jos asetukset hyväksytään, astuvat ensimmäiset määräykset voimaan vuoden siirtymäajan jälkeen. Näillä näkymin ensimmäisessä vaiheessa esimerkiksi halkaisijaltaan 26-millisiltä, yli 50 watin tehoisilta loisteputkilampuilta (T8-luokan halofosfaattilamput) tullaan todennäköisesti vaatimaan vähintään 83 luumenin valaistustehoa per watti. Kyseiselle lampputyypille käytännössä liian kova vaatimus tarkoittaa, että näiden valmistus ja maahantuonti kielletään vuoden 2010 alkupuolella.

Vuoden 2009 alussa odotetaan myös ensimmäisiä päätöksiä kotitalouksissa käytettävien lamppujen energiatehokkuusvaatimuksista. Esitysten valmistelussa on kuultu lamppu- ja valaisinvalmistajien edustajista eri EU-maissa koostuvia kansallisia asiantuntijakomiteoita. Suomen komiteaan kuuluvan Helvarin laatu- ja yhteistoimintajohtaja Markku Norhion mukaan suunnitelmat vaihtelevat maltillisista "hyvin kunnianhimoisiin".

– Kaikissa alustavissa vaihtoehdoissa on puhuttu hehkulamppujen kieltämisestä, mutta toinen kysymys on, mitä halogeenilampuille tehdään. Kunnianhimoisimman skenaarion mukaan kaikki markkinoilla nykyisin olevat hehku- ja halogeenilamput karsiutuisivat, ja jäljelle jäisivät vain kompaktiloistelamput, eli niin sanotut energiansäästölamput, Norhio kertoo.

Aivan kirjaimellisesti hehkulamppuja ei tulla kieltämään, vaan rajoitukset astuvat voimaan valo- ja energiatehokkuudelle asetettavien vaatimusten kautta.

– Hehkulampputeollisuudelle annetaan periaatteessa mahdollisuus kehittää raja-arvot ylittäviä hehkulamppuja, mutta hehkulamppuja ei todennäköisesti pystytä parantamaan niin paljon, että raja-arvot ylittyisivät, Norhio sanoo.

Rajoitukset voimaan jo vuonna 2010?

Suomen Valoteknillisen Seuran hallituksen puheenjohtaja Tapio Kallasjoki pitää jopa todennäköisenä, että 100:n, 75:n ja 60 watin hehkulamput poistuvat markkinoilta jo vuonna 2010. Nopea kieltoaikataulu on mahdollinen, mikäli EU:n parlamentissa tai ministerineuvossa ei vaadita lampuista luopumiselle pidempiä siirtymäaikoja, mitä komission säätelytoimikunta esittää. Asetukset astuvat voimaan samanaikaisesti kaikissa EU:n jäsenmaissa, eivätkä ne vaadi kansallista hyväksyntää.

Päätöksiä hehkulamppujen myyntirajoituksista on odotettu jo useita vuosia. Philips Oy:n kehitysjohtaja Henri Juslénin mukaan alan teollisuus on myötävaikuttanut lamppujen tehokkuusvaatimusten parantamiseen, mutta kaikkia hehkulamppuja ei voi kuitenkaan kieltää yhdessä yössä.

Tarvittavaa määrää energiansäästölamppuja ei olisi mahdollista valmistaa yhdellä kertaa.

– Tai olisi se teoriassa mahdollista, jos valmistajat investoisivat valtavia määriä uusiin tehtaisiin, jotka tekisivät hetken aikaa valtavat määrät lamppuja. Laadukkaat energiansäästölamput ovat kuitenkin erittäin pitkäikäisiä, joten tehtaat jouduttaisiin ajamaan alas kysyntäpiikin nopeasti hellittäessä, Juslén sanoo.

Maailmalla hehkulamppujen kieltämisestä on päätetty ainakin Australiassa, missä hehkulamppujen myyntikiellon on näillä näkymin tarkoitus astua voimaan vuonna 2010. Australialaisarvioiden mukaan hehkulamppujen kielto vähentäisi kotitalouksien valaistukseen käyttämän energian tarvetta yli 65 prosenttia. Hehkulamppujen käyttämästä energiasta valtaosa muuttuu lämmöksi, mistä ei ole hyötyä maissa, joissa asuntojen lämmitykselle ei ole tarvetta.


Vaatimukset kiristyvät asteittain

Energiatehokkuusvaatimukset tulevat kiristymään asteittain. Vaatimustason kiristyessä yhä useampi lampputyyppi tulee poistumaan markkinoilta. Esimerkiksi katuvalaistuksessa käytettävät elohopeahöyrylamput poistuvat EU:n markkinoilta todennäköisesti vuoteen 2015 mennessä, ja myös suurpainenatriumlamppujen myynnille tullaan todennäköisesti asettamaan rajoituksia.

Suomen kaduilla ja teillä on käytössä satojatuhansia elohopeavalaisimia. Vaikka lamppujen vaihto maksaa yhteiskunnalle miljoonia euroja, saadaan energiatehokkaampiin valaisimiin siirtymisestä aiheutuvat kustannukset kuitattua nopeasti alenevina sähkölaskuina.

EU perustelee energiatehokkuuden parantamistarvetta halulla vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja riippuvuutta tuontienergiasta. Määräysten tiukentamisella komissio uskoo olevan positiivisia vaikutuksia myös teollisuuden tuottavuuteen, kilpailukykykyyn ja innovatiivisuuteen.