» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Hallitus hyväksyi kunnianhimoisen ilmasto- ja energiastrategian
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Hallitus hyväksyi kunnianhimoisen ilmasto- ja energiastrategian

6.11.2008

Hallitus tähtää energian kulutuksen vähentämiseen ja uusiutuvien energialähteiden osuuden voimakkaaseen kasvattamiseen

Valtioneuvosto hyväksyi 6.11. Suomelle uuden, kunnianhimoisen ilmasto- ja energiastrategian. Tiivistetysti sanottuna strategian tavoitteena on energiankulutuksen kasvun pysäyttämisen. Tavoitteena on, että vuonna 2020 Suomessa kulutettaisiin energiaa noin 310 TWh, eli käytännössä yhtä paljon kuin nykyisin. Sähkönkulutus olisi strategia mukaan vuonna 2020 noin 98 TWh, kun se tällä hetkellä on vajaat 90 TWh vuodessa. 

Mauri Pekkarinen. Kuva Mikko KäkeläStrategian valmistelusta vastanneen ministerityöryhmän puheenjohtajan, elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen mukaan strategialla pyritään Suomen energiaomavaraisuuteen ja energiansaannin turvaamiseen kaikissa olosuhteissa.

– Suomi tarvitsee jatkossakin paljon energiaa. Syynä tähän on Suomen teollinen rakenne, pitkät etäisyydet ja kylmä ilmasto. Strategian keskeinen sisältö rakentuu Suomen omille tarpeille ja mahdollisuuksille. Se ottaa samalla huomioon EU:n ilmasto- ja energiapaketin meille esittämät velvoitteet, Pekkarinen sanoo valtioneuvoston tiedotteessa.

Tavoitteet edellyttävät energiankäytön tehostamista erityisesti asumisessa, rakentamisessa ja liikenteessä. Uusiutuvan energian osuus halutaan nostaa 38 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Hallituksen mukaan tähän on mahdollista päästä puuperäisen energian, jätepolttoaineiden, lämpöpumppujen, biokaasun ja tuulienergian käytön lisäämisellä.

Tuulienergiaa halutaan vuoteen 2020 mennessä käyttöön noin 6 TWh. Käytännössä tämä merkitsee vähintään seitsemänsadan uuden 3 megawatin tuulivoimalan rakentamista.

Energiateollisuus ry kiittelee hallituksen tavoitetta energiantuotannon omavaraisuuteen pyrkimisestä. ET:n mukaan tavoitteeseen pääsy edellyttää kuitenkin selvästi suurempia investointeja sähkön tuotantokapasiteetin lisäämiseen, kuin mitä hallituksen strategiassa esitetään.

– Merkittävä määrä vanhoja voimalaitoksia poistuu tuotannosta 2010-luvulla. Tässä piilee suuri mahdollisuus saavuttaa hallituksen ilmasto- ja energiatavoitteet, mikäli tilalle rakennetaan riittävästi päästötöntä ja vähäpäästöistä tuotantoa, ET:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen sanoo.

ET:n laskelmien mukaan jo rakenteilla olevien voimalaitosten ja jo päätettyjen hankkeiden lisäksi Suomeen olisi rakennettava uutta kapasiteettia ainakin 4 000–5 500 megawattia vuoteen 2020 mennessä. Hallitus arvioi strategiassaan, että 2 000 megawatin lisäys riittäisi sähköntuotannon omavaraisuuden saavuttamiseen.