» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Palosimulointiohjelma helpottaa suurten rakennusten evakuointia
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Palosimulointiohjelma helpottaa suurten rakennusten evakuointia

7.1.2008

VTT:n kehittämä evakuoinnin ja rakennuksista poistumisen simulointiohjelma auttaa suunnittelemaan aiempaa turvallisempia rakennuksia. 

 VTT on kehittänyt evakuoinnin ja rakennuksista poistumisen simulointiohjelman yhdessä TKK:n systeemianalyysin laboratorion ja Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian laitoksen kanssa.

 Videokameroiden ja langattomien etätunnisteiden avulla voidaan tutkia yksittäisten ihmisten käyttäytymisestä evakuointitilanteessa. Havainnoitavia asioita ovat muun muassa ihmisten reagointi hälytykseen tai muuhun informaatioon, etenemisnopeus ja reitinvalinta. Ohjelma hyödyntää maailman eniten käytettyä palosimulointiohjelmaa FDS:ää, ja sitä voidaan soveltaa moniin erilaisiin evakuointitilanteisiin.

 Ohjelman avulla voidaan parantaa suurten rakennusten turvallisuutta onnettomuustilanteissa. Julkisten rakennusten koon kasvaessa suurten ihmismassojen evakuointitilanteiden todennäköisyys lisääntyy jatkuvasti. Tutkimusta ovat rahoittaneet Tekes, Palosuojelurahasto, ympäristöministeriö ja Suomen Akatemia. 

 Yllä näkyvä esimerkki simuloi ihmisten poistumista Lempäälän Ideaparkista hälytysharjoituksen aikana. Ohjelmaan voi tutustua tarkemmin VTT:n englanninkielisillä sivuilla.