» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >"Sähkömies on 2000-luvun kovin palkkahai"
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


"Sähkömies on 2000-luvun kovin palkkahai"

7.4.2008

Ilta-Sanomat uutisoi nettisivuillaan 7.4. sähköasentajien palkkojen kasvaneen 53,5 prosenttia vuosien 1996 ja 2006 välillä. IS:n mukaan "sähkömies on 2000-luvun kovin palkkahai".

 Ilta-Sanomien ja Taloussanomien Tilastokeskukselta tilaamaan selvityksen mukaan rakennussähköasentajien palkkataso kasvoi vuosien 1996 ja 2006 välillä enemmän kuin millään muulla ammattiryhmällä. Vuonna 2006 sähköasentajien kokonaisansiot olivat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 2 797 euroa kuussa, kun vuonna 1996 vastaava luku oli 1 822 euroa. Kymmenessä vuodessa ansiotaso kasvoi 53,5 prosenttia.

 Tilastossa kokonaispalkkaan laskettiin lisä- ja ylityöansiot, mutta ei tulospalkkion kaltaisia kertaluonteisia palkkaeriä. Sähköasentajat ylsivät lähes luokanopettajien palkkatasoon, kun taas kirvesmiehet ja putkiasentajat tienasivat kuussa vajaat 200 euroa sähköasentajia vähemmän. Sähköalan diplomi-insinöörien palkkataso kasvoi kymmenessä vuodessa 37,7 prosenttia 3 058 eurosta 4 212 euroon.

 Esimerkiksi hammaslääkäreiden, kaupunginjohtajien, kirvesmiesten ja erikoismyyjien palkkataso kasvoi lähes yhtä paljon kuin sähköasentajilla. Sen sijaan esimerkiksi kiinteistönhoitajien, autonkuljettajien ja sairaanhoitajien ansiot nousivat selvästi vähemmän.

 Taloussanomien haastattelema Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Seppo Kouvonen arvioi, että palkat ovat nousseet erityisesti työvoimapulasta kärsivillä erityisaloilla, ja aloilla, joilla tulospalkkaus on viime vuosina yleistynyt. Viime vuosina talouskasvu on ollut voimakasta, ja monilla aloilla ammattiväen kova kysyntä on nostanut palkkoja. Myös urakkatöiden yleistyminen näkyy tilinauhoissa.


Lisää aiheesta:

Ilta-Sanomat; Sähkömies on 2000-luvun kovin palkkahai