» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Elinkeinoelämän keskusliitto varoittaa laskutushuijareista
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Elinkeinoelämän keskusliitto varoittaa laskutushuijareista

8.12.2008

Useat rakennusalan suuret toimijat ovat joutuneet laskutushuijauksen kohteeksi. Ammattitaitoisesti toteutetuissa huijausyrityksissä laskut ovat vaikuttaneet yritysten todellisten alihankkijoiden kirjoittamilta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n yritysturvallisuustoimiston mukaan monet suuret rakennusalan toimijat ovat ilmoittaneet Espoon poliisille huijausyrityksistä, joissa tekaistuissa laskuissa on käytetty todellisten alihankkijoiden tietoja ja logoja. Tietoon on tullut myös kuntien rakennusvirastoihin kohdistettuja huijausyrityksiä. 

Ainakin yhdessä esille tulleessa tapauksessa aliurakointiyrityksen logolla ja osoite- ja yhteystiedoilla varustetussa, faxilla toimitetussa lomakkeessa on ilmoitettu yrityksen pankki- ja tilitiedoissa muka tapahtuneesta muutoksesta, "koska finanssikriisin johdosta pankit kilpailevat entistä enemmän asiakkaista ja me olemme päättäneet muuttaa tilipankkia".

Kyseessä ovat olleet luontevissa laskutustilanteissa ja "oikeille" tahoille toimitettavat "sopivankokoiset" rahasummat, jotka eivät muutoin kiinnitä erityistä huomiota laskutuksessa. EK:n yritysturvallisuustoimisto kehottaakin yrityksiä erityiseen varovaisuuteen laskujen maksamisessa. Erityisesti "virallisiin ilmoituksiin" tilipankkien vaihdoista kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Vaikka huijauslaskutus on rikollisten vanha keksintö, läpäisevät huijauslaskut edelleen valitettavan usein yritysten rutiinikontrollin. Nyt huolena on lisäksi, että laillisesti toimivat alihankintayritykset saattavat joutua tietämättään rikollisen toiminnan kohteeksi.