» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >ET: sähkön tuotantokapasiteettia tarvitaan 4 000 MW lisää
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


ET: sähkön tuotantokapasiteettia tarvitaan 4 000 MW lisää

9.10.2008

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallitus on nyt päässyt yksimielisyyteen eduskunnalle annettavasta ilmasto- ja energiapoliittisesta selonteosta. Energiateollisuus pitää tärkeänä, että hallituksen strategian lähtökohtana on riittävä ja kilpailukykyinen energiansaanti.

ET:n laskelmien mukaan tulevaisuuden energiansaannin turvaaminen edellyttää jo rakenteilla olevien voimalaitosten ja päätettyjen hankkeiden lisäksi ainakin 4 000 MW lisäkapasiteetin rakentamista vuoteen 2020 mennessä. ET:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen pahoittelee hallituksen arvioita energian ja sähkön kulutuksen "laskevasta trendistä". 

– Energiateollisuus ymmärtää hyvin, että kokonaisenergian loppukulutukselle pyritään asettamaan kunnianhimoisia ja tiukkojakin tavoitteita. Lähestymistapa, jossa sähkön käyttöä pyritään samalla voimallisesti rajoittamaan, ei kuitenkaan johda toivottuun lopputulokseen, Naukkarinen sanoo.

ET:n mukaan sähkön käytön tehostamisella voidaan lisätä energiatehokkuutta ja pienentää kasvihuonepäästöjä. Lisäksi fossiilisia polttoaineita käyttäviä vanhoja voimalaitoksia tulisi korvata vähäpäästöisemmillä vaihtoehdoilla.

– Kun taloudellinen tilanne on nyt kiristymässä, on mielestämme tärkeätä, että selonteossa luodaan luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Nyt ei pidä tarjota sähkönkulutuksen eikä kapasiteetin rajoittamista, vaan päinvastoin on tarjottava riittävästi energiaa kilpailukykyiseen hintaan, Naukkarinen jatkaa.

EK muistuttaa, että Suomen talous on EU-maiden energiariippuvaisin teollisuusrakenteen, ilmaston, sijainnin ja harvan asutuksen vuoksi.