» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Pukinkonttiin vain turvallisia sähkölaitteita
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Pukinkonttiin vain turvallisia sähkölaitteita

9.12.2008

Joululahjavalinnat vaikuttavat kodin turvallisuuteen. Tukes kehottaa huolellisuuteen sähkölaitteita ostettaessa.

CE-merkintäTukes muistuttaa joululahjojen ostajia tarkistamaan, että sähkölaitteessa on valmistajan, maahantuojan tai myyjän tiedot sekä CE-merkki. CE-merkin puuttuminen voi merkitä, ettei sähkölaitetta ole tarkoitettu Euroopan markkinoille.

Lapsille ja heikkonäköisille ei kannata hankkia sähkölaitteita, joissa on kuumia kosketeltavia osia, esimerkiksi halogeenipöytävalaisimia. Varmista, että sähkölaitteeseen on saatavilla tarvitsemiasi lisäsuojia ja varusteita.

Selvitä ennen ostopäätöstä, saako sähkölaitteen asentaa itse vai tarvitaanko asennukseen sähköalan ammattilainen. Kannattaa selvittää, millaisia huoltotoimia laitteelle pitää tehdä, voiko vikaantuneen laitteen korjata ja onko Suomessa takuukorjaajaa. On myös hyvä tarkistaa, kuka antaa tarvittaessa teknistä tukea. Tarkista myös, että käyttöohje on ymmärtämääsi kieltä. Ohje voi olla hölynpölyä, jos se on käännösohjelman tekemä.

Nettikaupoissa asioitaessa kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä mahdollisissa ongelmatilanteissa ei välttämättä sovelleta Suomen kuluttajansuojalakia. Ulkomailta hankittua sähkölaitetta voi yleensä käyttää Suomessa, kun laitteen mitoitusjännite on 230 V ja -taajuus 50 Hz.

Tiedot löytyvät sähkölaitteen arvokilvestä. Mitoitusjännitteen (V) ja -taajuuden (Hz) lisäksi kannattaa tarkistaa, löytyykö laitteesta tietoa virran- (A) tai tehonkulutuksesta (W tai kW). Virran-/tehonkulutus vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen. Ulkokäyttöön ja kosteisiin tiloihin tarkoitettujen laitteiden IP-kotelointiluokka kannattaa varmistaa kauppiaalta.