» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >EU tiukentaa loisteputkien energiatehokkuusvaatimuksia
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


EU tiukentaa loisteputkien energiatehokkuusvaatimuksia

10.10.2008

Valaistustuotteita koskevan EuP-direktiivin täytäntöönpano etenee.

EU:n komissio antoi syyskuussa jäsenmaille tiedoksi ehdotuksen esimerkiksi toimistoissa ja katuvaloissa käytettävien valaistustuotteiden Eco-design -direktiivin (EuP-direktiivin) voimaansaattamisesta. EU:n tavoitteena on asettaa raja-arvoja "helposti korvattavissa olevien, merkittävää energiansäästöpontentiaalia omaavien valaisinten", kuten loisteputkien ja korkeatehoisten purkauslamppujen energiankulutukselle.

Komissio on tutkituttanut toimistoissa ja katuvaloissa käytettävien lamppujen energiankulutusta, elinikää ja elohopeapitoisuuksia. Mitä enemmän elohopeaa runsaasti energiaa kuluttavat lamput sisältävät, sitä todennäköisemmin näiden myyntiä tullaan lähivuosina rajoittamaan.

Ensimmäisessä vaiheessa ainakin elohopeahöyrylamppujen valmistus ja myynti tullaan kieltämään EU-alueella. Jatkossa rajoituksia tulee todennäköisesti myös katuvalaistuksessa yleisemmin käytössä oleville suurpainenatriumlampuille.

Myös valaisinten energiatehokkuudelle tullaan asettamaan uusia rajoja. Esimerkiksi luokan T8 yli 50 wattisilta loisteputkilampuilta tullaan vaatimaan vähintään 83 luumenin valaistustehoa per watti.

Jos Euroopan parlamentti hyväksyy uudet asetukset, on ensimmäisten määräysten kaavailtu tulevan voimaan jo vuoden kuluttua. Kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen vaatimustason odotetaan edelleen kiristyvän.

Komissio perustelee energiatehokkuuden parantamistarvetta esimerkiksi halulla vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja riippuvuutta tuontienergiasta. Määräysten tiukentamisella komissio uskoo olevan positiivisia vaikutuksia myös teollisuuden tuottavuuteen, kilpailukykykyyn ja innovatiivisuuteen.

  Juha Kauppila