» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Talotekniikka-alan työllisyystilanne on vielä hyvä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Talotekniikka-alalla riittää vielä töitä

10.11.2008

Talotekniikkaliiton suhdannekatsauksen mukaan LVI- ja sähköurakoitsijoilla riittää töitä vuodenvaihteen yli, mutta kevään näkymät vaihtelevat suuresti yritysten välillä.

Lokakuun lopussa tehdyn kyselyn mukaan talotekniikka-alan yritysten töiden keskimääräinen tilauskanta on tällä hetkellä 4,4 kuukautta, kun se vuosi sitten oli 5 kuukautta. Ensi keväänä tilauskannan arvioidaan laskevan runsaat 7 %, mutta korjausrakentamisen näkymiä pidetään edelleen hyvinä. Viidennes talotekniikka-alan yrityksistä uskoo korjausrakentamisen jopa vilkastuvan keväällä.

LVI-Teknisten Urakoitsijoiden puheenjohtajan Henri Juvan mukaan ilmassa ei ole hermostumisen merkkejä.

– Viimeaikaiset rakentamisen synkät uutiset ovat koskettaneet pääsääntöisesti uusien asuntojen aloituksia. Talotekniikkaurakoitsijoilla korjausrakentaminen muodostaa lähes puolet liikevaihdosta ja sen toivotaan kasvavan edelleen merkittävästi korjausrakentamisen strategian ja valtioneuvoston periaatepäätösten myötä, Juva sanoi suhdannekatsauksen julkistamistilaisuudessa.

Juvan mukaan valtaosa rakentamisen lamapuheista on finanssikriisistä johtuvaa psykologiaa, jossa matematiikalla ei ole sijaa.

– Suomalaiset tarvitsevat jatkossakin vuosittain 30 000 uutta asuntoa ja asunnot talotekniikkaa. Samanaikaisesti vanhojen asuntojen korjausvelka uhkaa kasvaa hallitsemattomaksi, mikäli hankkeita ei käynnistetä, Juva sanoi.

Kulunut vuosi on ollut historiallisen hyvä talotekniikka-alan yrityksille. Vielä tällä hetkellä alalla vallitsee käytännössä täystyöllisyys. Osa yrityksistä pelkää joutuvansa lomauttamaan työvoimaa lähiaikoina, mutta toistaiseksi suhdannekuoppa on lähinnä helpottanut ammattitaitoisen työvoiman saatavuusongelmia.