» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Lintupallot suojelevat joutsenia sähköjohdoilta
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Lintupallot suojelevat joutsenia sähköjohdoilta

11.4.2008

Sähköjohdot voivat olla vaaraksi erityisesti suurille linnuille. Lintupallot ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi varjella joutsenia törmäyksiltä.

Ruotsalainen energiayhtiö Vattenfall on ottanut Suomen kansallislinnun, laulujoutsenen, erityissuojeluun. Yhtiöllä on menossa laaja sähkönjakelun toimitusvarmuuden parantamishanke, jolle on asetettu myös selvät ympäristötavoitteet. Yksi näistä tavoitteista on joutsenten suojeleminen sähköjohdoilta. Tähän mennessä Vattenfall on asentanut noin 500 lintupalloa sähköverkkoonsa Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla.

– Kiitos paikallisen väen ja lintuharrastajien valppauden ja aktiivisuuden, saamme tietoa joutsenille vaarallisista paikoista, Vattenfall Verkon verkkojohtaja Jarkko Kohtala kertoo.

Linnut ovat erityisen alttiina törmäyksille sähköjohtoihin noustessaan lentoon tai laskeutuessaan. Näitä paikkoja on erityisesti vesistöjen äärellä ja pelloilla.

– Kun saamme tiedon tällaisesta paikasta, kohde tutkitaan ja selvitetään miten parhaiten voimme palloilla vähentää lintujen riskiä törmätä sähköverkkoon. Asennustyöt tehdään jännitetyönä, jolloin työstä ei aiheudu keskeytystä sähkönjakeluunkaan.

Lintupallojen asennukset vesistöjen kohdalla tehdään joko kesällä veneestä tai talvella jäältä. Lintupalloja asennetaan sähköverkkoon reilun 10 metrin välein. Näin asennetut pallot kiinnittävät lentoon nousevien tai laskeutuvien joutsenten huomion ja ne väistävät johdon lentäessään.

1900-luvun alkupuolella laulujoutsen uhkasi kuolla sukupuuttoon Suomesta, mutta viime vuosina kanta on kasvanut rajusti. Nykyisin Suomessa on noin 6 000 pesivää laulujoutsenparia, kun kymmenen vuotta sitten vastaava luku oli BirdLife Suomen mukaan vain noin tuhat paria.

Laulujoutsen rauhoitettiin vuonna 1934, jolloin kannan kooksi arvioitiin enää muutamia kymmeniä pareja. Varsinkin Lapissa laulujoutsenten rasvainen liha oli aiemmin arvokasta ravintoa. Euroopan neuvoston luonnonvaraisten lintujen suojeludirektiivin mukaan laulujoutsenen elinympäristöjä on suojeltava erityistoimin, jotta varmistetaan lajien eloonjääminen ja lisääntyminen levinneisyysalueella.  

  
Kuva Vattenfall
Laulujoutsen