» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >SSTL:n seminaarissa keskusteltiin energiatehokkuuden parantamisesta
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


SSTL:n seminaarissa keskusteltiin energiatehokkuuden parantamisesta

11.11.2008

Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liitto järjesti 11. marraskuuta ”Kuinka sähköala pelastaa maailman?” -seminaarin Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla.

Seminaarissa keskusteltiin energiatehokkaiden ratkaisujen tarjoamista mahdollisuuksista, markkinoinnista, sekä tietenkin myös energiankulutuksesta ja ilmastonmuutoksesta. Erityistä huomiota seminaarissa kiinnitettiin valaistuksen tarjoamiin energiansäästömahdollisuuksiin.

Seminaariyleisöä HeurekassaPelkästään jo markkinoilla olevilla lampuilla valaistuksen kuluttaman energian määrää olisi äärimmäisen helppo vähentää kymmenillä prosenteilla. Energiankulutuksen ja kasvihuonepäästöjen vähentämisen lisäksi uusiin energiaa säästäviin valonlähteisiin siirtyminen säästäisi useimmissa tapauksissa selvää rahaa. Tästä huolimatta esimerkiksi hehkulamppuja myydään Suomessakin edelleen valtavia määriä. 

– Tässä ei voi korostaa tarpeeksi tämän salin tärkeyttä, sillä me valmistajina emme voi ikinä laittaa niin paljon rahaa markkinointiin, etteikö teitä tarvittaisi tavallaan eturintamassa kertomassa loppukäyttäjille, mitä uudella tekniikalla on mahdollista tehdä, Osramin myyntipäällikkö Marko Martikainen sanoi.

– Viime vaiheessa loppukäyttäjät eivät ole hirveän kiinnostuneita valaistuksesta, vaan he kaipaavat neuvoja ja vinkkejä. Parhaimmillaan uusien valonlähteiden ja valaisimien takaisinmaksuajat ovat tosi lyhyitä, Martikainen jatkoi.

Seminaarin avannut SSTL:n toimitusjohtaja Tarja Hailikari esitteli eurooppalaisia tavoitteita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja energiankulutuksen vähentämiseksi, ja kertoi Suomen hallituksen viime viikolla julkistamasta pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiasta.

– Strategian toimenpidevalikoima on laaja, ja itse asiassa vielä aika keskeneräinen, joten meillä on sähköalalla vielä hieno mahdollisuus vaikuttaa ja keksiä keinoja, millä hallituksen tavoiteuralle päästään, Hailikari sanoi.

Energian loppukulutuksesta noin kolmannes on sähkön kulutusta.

– Me sähköalan toimijat olemme avainasemassa etsittäessä keinoja ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamiseksi, ja meillä on itse asiassa vastuu tarjota näitä ratkaisuja.

Samalla sähköalalle voi nähdä tarjoutuvan runsaasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä tarvikekaupan että palvelutarjonnan puolella.

– Nyt kysymys on vain, osaammeko me hyödyntää mahdollisuutta, Hailikari sanoi.

SSTL:n hallituksen puheenjohtaja, SLO:n toimitusjohtaja Tapio Jouhki totesi seminaarin päätöspuheenvuorossaan, että sähköalalla on jo tarjota runsas valikoima energiatehokkuutta parantavia tuotteita ja ilmastonmuutosta hillitseviä ratkaisuja.

– Nyt tarvitaan aktiivista tiedon tarjontaa ja heräämistä niiden laajempaan käyttöönottoon, Jouhki kannusti.

Kaikille sähköalan toimijoille avoin seminaari houkutteli paikalle arviolta toistasataa kuulijaa. Edellä mainittujen henkilöiden lisäksi tilaisuudessa puhuivat esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, Suomen Valoteknisen Seuran puheenjohtaja Tapio Kallasjoki ja Enston teknologiapäällikkö Matti Rae.