» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >LED-valoista haetaan säästöjä kasvihuoneisiin
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


LED-valoista haetaan säästöjä kasvihuoneisiin

11.12.2008

Runsaasti energiaa kuluttavaan kasvihuoneviljelyyn haetaan energiansäästöä LED-valoilla toteutetuilla valaistusverhoilla.

Tampereen ammattikorkeakoulu on kehittänyt kasvihuonekäyttöön tarkoitetun valaistusmenetelmän, jossa kasvien tarvitsema valo tuotetaan kasvirivien väleissä LED-tekniikalla. Valaistusverholla saadaan kasvien yhteyttämiseen tarvittava valo paljon pienemmällä sähköteholla kuin nykyisillä suurpainenatriumlampuilla. Verhon LEDien valoteho ja värilämpötila voidaan säätää optimaaliseksi. Tutkimusten mukaan on arvioitu, että kasvi käyttää mieluiten kasvuvaiheessa eri värilämpötilaa kuin hedelmävaiheessa.

Verhon koekäyttöä on jo tutkittu kurkkuviljelmällä. Kahden hehtaarin kasvitarhaviljely vaatii nykyisin 8 000 teholtaan 400 watin suurpainenatriumlamppua, joten pelkän valaistuksen kokonaisteho on peräti 3,2 megawattia. Silti lamppujen energiasta vain 10 prosenttia muuttuu valoksi, ja tästäkin valo-osuudesta suuri osa kohdistuu muualle kuin kasvuston yhteyttäville lehtipinnoille. Vuodessa koko energiasta syntyy noin puolen miljoonan euron energialasku. Esimerkiksi kahden hehtaarin kasvihuoneessa LED-valaisinverhoverkkoa tarvittaisiin noin 12 kilometriä.   

Suurpainenatriumlamput edellyttävät vahvoja tukirakenteita, minkä lisäksi niiden käyttöikä on vain kolmasosan LED-valaisimien käyttöiästä. LED-verho on noin metrin levyinen. Kasvuston ja kasvihuonetilan huoltoa varten se on helposti käärittävissä ylös rullalle.

Verhon kehittäminen on ollut osa Tampereen ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämistyötä, ja sitä rahoitti mm. Tekes. Kehittämistyöhön osallistui honkajokelainen KKK-Vihannes Oy, joka tuottaa vuosittain 700 tonnia luomutomaattia.