» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Kaapelien puupakkauksille kierrätysvelvoite
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Kaapelien puupakkauksille kierrätysvelvoite

13.2.2008

Kaapelia valmistavien ja maahantuovien yritysten on 1.1.2008 lähtien järjestettävä puukelojen kierrätys lain vaatimalla tavalla.

EU:n ympäristölainsäädäntö on viime aikoina olennaisesti tiukentunut ja sama kehitys tulee jatkumaan myös lähivuosina. Pakkauksien osalta EU on laatinut Pakkausjätedirektiivin, jossa eri pakkausmateriaaleille on asetettu kierrätys- ja hyödyntämistavoitteet.

Direktiivin mukaan tuottaja on vastuussa pakkausmateriaalin kierrätyksestä ja hyödyntämisestä. Tuottajalla tarkoitetaan sekä valmistajaa että myös maahantuojaa. EU:n puupakkauksille myöntämä siirtymäaika on päättynyt. Vuodesta 2008 alkaen niitä koskee vähintään 15 prosentin kierrätystavoite.

kaapelikeloja.JPGPuupakkauksista on kierrätettävä 15 prosenttia joko korjaamalla ne alkuperäiseen tarkoitukseensa sopiviksi tai käyttämällä pakkausta uudessa tuotteessa raaka-aineena.

Orgaaninen kierrätys eli kompostointi on myös sallittu, mutta jätteen hyödyntämistä energiatuotannossa ei lasketa kierrätykseksi.

Kaapelia valmistavien ja maahantuovien yritysten on hoidettava puukelojen kierrätys. Käytännössä tuottajat voivat hoitaa kierrätyksen yksilöllisellä vastuulla rekisteröitymällä Pirkanmaan ympäristökeskukseen tai liittymällä Pakkausalan ympäristörekisteri PYR Oy:hyn ja samalla Puupakkausten Kierrätys PPK Oy tuottajayhteisöön.

Myös kaapeliteollisuusyhdistyksen jäsenet ovat kehittäneet omia kaapelikelojen logistiikkajärjestelmiään, joilla hoidetaan kaapelikelojen uudelleenkäyttöä, hyödyntämistä ja kierrätystä ympäristölainsäädännön tarkoittamalla tavalla.