Suunnittelutoimistot pelkäävät tilauskantojen heikkenevän

13.11.2008

Insinööritoimistojen suhdanneodotukset ovat heikentyneet. Alan yrityksistä yli 60 prosenttia arvioi kotimarkkinoiden heikkenevän ja 30 prosenttia odottaa laskua myös viennissä.

Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry:n suhdannekyselyyn vastanneista yrityksistä ja henkilöistä 61 prosenttia arvioi kotimaisten töiden vähenevän talven aikana. Talosektorin suunnittelijoista 55 prosenttia pelkää markkinoiden heikentyvän. 

Pitkään jatkunut nousu on taittumassa

Rakennusalalla 15 prosenttia sovituista talosuunnitteluhankkeista on jäänyt käynnistymättä tai keskeytetty. Talosektorin tilauskanta on periaatteessa edelleen ennätyslukemissa, mutta tilauskannassa on mukana paljon hankkeita, jotka eivät ole tällä hetkellä työn alla.

Alan suhdanneodotukset ovat heikentyneet nopeasti syksyn edetessä. Alan kokonaistilauskanta on edelleen korkea, vaikka keväästä laskua on tullut yhdeksän prosenttia.

Tilauskannan perusteella töitä riittää useimmissa yrityksissä miltei puoleksi vuodeksi, siis pitkälle ensi kevääseen. Yhteensä 550 miljoonan euron tilauskannasta 73 prosenttia oli kotimaisia ja 27 prosenttia vientitöitä.

Joissakin SKOL:n jäsenyrityksissä käydään yt-neuvotteluja lomautuksista, jotka ajoittuisivat ensi vuoden alkuun. Lomautukset saattavat loppukeväästä koskea jopa yli tuhatta suunnittelijaa, mikäli uusia hankkeita ei saada käyntiin. Ala työllistää yhteensä noin 15 000 henkeä.

Positiivisia arvioita suhdannekyselyssä esitettiin infrasuunnittelun ja talonrakennuksen korjaushankkeiden suunnittelutöiden lisääntymisestä. Uudisrakentamisen käännyttyä laskuun on korjausrakentamista selvästi lisätty kun rakennusalan työvoimaa on taas paremmin tarjolla.

 

Lue lisää: