» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Sähkörata-alueilla kiipeileminen on hengenvaarallista
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkörata-alueilla kiipeileminen on hengenvaarallista

15.7.2008

Rata-alueella asiattomasti liikkuville henkilöille sattuu joka kesä vaaratilanteita tai onnettomuuksia. Turvatekniikan keskus ja Rautatievirasto muistuttavatkin hengenvaarasta sähkörata-alueilla.

Älä kiipeä junan katolle.Junan katolle kiipeäminen on aina hengenvaarallista, myös silloin kun juna on liikkumattomana asemalla. Sähkö voi tappaa tai aiheuttaa vammoja, vaikka johtoihin ei edes koskettaisi, sillä ratajohtojen jännite riittää aiheuttamaan valokaaren.

Heinäkuun alussa sattui vakava onnettomuus, jossa poika sai sähköiskun kiivettyään junan vaunun katolle. Poika selvisi hengissä, mutta sai palovammoja ja joutui sairaalahoitoon. Onnettomuus oli juuri edellä kuvattu: suoraa kosketusta johtoihin ei ollut, mutta valokaari lennätti pojan junan katolta ja sai aikaan palovammoja.

Ratajohdoissa on 25 000 voltin jännite, mikä riittää aiheuttamaan kuoleman. Ratajohdon lisäksi myös kääntöorsi ja siihen liittyvät rakenteet ovat jännitteellisiä.

Radoilla on sattunut useita vastaavanlaisia sähkötapaturmia. Vuosina 1990–2008 sattuneista tapaturmista kuusi on johtanut kuolemaan. Viisi kuolemaa on aiheutunut sähköjunan katolle ja yksi ratajohtopylvääseen kiipeämisestä. Useimmissa tapauksissa uhri on saanut erittäin vakavia palovammoja. Uhrit ovat useimmiten nuoria miehiä.

Varoituskylttien lisäksi onnettomuuksia voidaan ehkäistä tiedotuksella ja asennekasvatuksella. Vanhempien ja muiden kasvattajien vastuulla on ohjata nuorta turvalliseen toimintaan ja näyttää hyvää esimerkkiä.


Tukes - Sähköturvallisuutta valvova  viranomainen.
Rautatievirasto -  Rautateiden yleisestä turvallisuudesta vastaa Rautatievirasto.