» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Tekes vaatii kestävää kehitystä rakentamiseen
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tekes vaatii kestävää kehitystä rakentamiseen

15.8.2008

Tekesin mukaan rakennusten lämmön, ja laitteiden sähkönkulutusta tulisi minimoida kestävän kehityksen mukaisesti.

Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelman mukaan Suomi on vaarassa pudota kestävän kehityksen mallimaiden joukosta, jos uusia innovaatioita ei aleta ripeästi hyödyntämään.

– Nolla- ja plusenergiataloja voidaan rakentaa kilpailukykyiseen hintaan. Talot voivat tuottaa itse tarvettansa vastaavan määrän energiaa, ja osa taloista voi jopa tuottaa energiaa myös muiden käyttöön, VTT:n johtava tutkija Pekka Huovila sanoo.

Lisäksi tarvittaisiin toimivia ratkaisuja jo rakennetun ympäristön korjauksiin ja ylläpitoon. Myös kestävän rakentamisen prosesseja tulisi tarkastella niin työn kuvauksien, tehtävien kuin työkalujenkin osalta.

– Passiiviratkaisujen arvo pitää tunnistaa. Hyvällä suunnittelulla vähennetään sähköä kuluttavien erillislaitteiden tarvetta. Silloin voidaan hyödyntää esimerkiksi maaviilennystä tai maalämmitystä, varjostusta ja rakennuksen suuntausta, Huovila sanoo.

Huovilan mukaan suomalaiselta tutkimuspuolelta löytyisi tarvittavia resursseja kansainvälisesti korkeatasoiseen energiankulutuksen kokonaisvaltaiseen, tieteellisiin menetelmiin perustuvaan ympäristövaikutusten, elinkaarikustannusten ja kestävän kehityksen arviointiin.

– Kotimaisten toimijoiden kiinnostus ympäristöluokitusten tai ympäristöselosteiden laadintaan on ollut käytännön tasolla hyvin laimeaa ja oikeastaan vain sisäilmaluokitus on otettu laajamittaisesti käyttöön, Huovila huomauttaa.

Toisaalta esimerkiksi kiinnostus passiivitalojen toteutukseen on kasvanut voimakkaasti lyhyen ajan sisällä. Tekesin mukaan energiatehokkuusajattelun pitäisi ulottua selvästi nykyistä laajemmalle, jotta kestävät valinnat muuttuisivat arkikäytännöiksi.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi lämpöpumppujen tekniikka on jo nyt valmista ja niiden käyttöä pitäisi suosia päästöjen vähentämiseksi ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi. Myös rakennuksen massaa hyödyntävät matalaenergiajärjestelmät ovat valmiita tekniikoita rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi. Modernin talotekniikan avulla on saavutettavissa kustannustehokkaita ratkaisuja.

 

Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelman kotisivut