» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Savossa paljastunut useita vaarallisia liesiasennuksia
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Savossa paljastunut useita vaarallisia liesiasennuksia

15.9.2008

Turvatekniikan keskus on tutkinut kesän aikana 38 varkautelaisen Ari Center Ky:n asentamaa liettä, joista neljästä on löytynyt hengenvaarallinen asennusvirhe.

Turvatekniikan keskus (Tukes) on tarkastanut kesän aikana kymmeniä liesiä Savossa. Tarkastukset aloitettiin, kun varkautelaisen Ari Center Ky:n asentama liesi paljastui hengenvaarallisesti asennetuksi.

Tarkastuksissa 38:sta Ari Centerin asentamasta liedestä neljästä löytyi hengenvaarallinen asennusvirhe. Vaarallisia asennuksia saattaa löytyä vielä runsaasti lisää, sillä Savon Sanomien mukaan yritys ei ole luovuttanut Tukesille asiakastietojaan vaatimuksista huolimatta. Tukes on tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille. 

– Tarkastusten aloittaminen ei ollut ylimitoitettua, vaan näköjään todella tarpeen. Viallisia liesiä löytyy ihan varmasti vielä lisää: Niitä voi olla jopa satoja ihmisten kodeissa, Tukesin ylitarkastaja Roger Kanerva sanoi Savon Sanomien haastattelussa.

Savon Sanomien mukaan Tukesin tietoon on tullut yksi Ari Centerin virheellisesti asentamasta sähköliedestä aiheutunut vaaratilanne. Onnettomuudelta vältyttiin, kun perheenisä kokeili liettä koestuskynällä ja huomasi sen kosketeltavien pintojen olevan jännitteisiä.

Tavallisessa käytössä vaarallista asennusvirhettä ei välttämättä huomaa, mutta jos jännitteistä liettä ja esimerkiksi vesihanaa tai tiskipöytää koskee yhtä aikaa, voi saada tappavan voimakkaan sähköiskun.

Tukes kehottaa kaikkia Ari Center Ky:n liesien asennuspalvelua käyttäneitä tarkistuttamaan asennusten turvallisuuden viipymättä sähköalan ammattilaisella. Tehdyistä tarkastuksista ja niiden tuloksista pyydetään ilmoittamaan Tukesille puhelimitse numeroon 010 605 2593.

Savon Sanomien mukaan Ari Centerin asennuspalvelun kanssa myymien liesien asennukset oli jätetty laittomasti autonkuljettajan tehtäväksi, jolla ei ollut sen paremmin tehtävään vaadittavaa ammattitaitoa kuin sähköurakointioikeuksia. Ari Centerin maaliskuun jälkeen toimittamat liedet on Savon Sanomien mukaan ilmeisesti asennettu asianmukaisesti.

Tukes epäilee, että Suomesta voi löytyä jopa satoja viime vuosina väärin asennettuja sähköliesiä. Tukes ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry muistuttavat, että kiinteitä sähköasennuksia saavat tehdä ainoastaan työnsä osaavat sähköalan ammattilaiset.