» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Tukes varoittaa vaarallisista liesiasennuksista
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tukes varoittaa vaarallisista liesiasennuksista

17.6.2008

Tukes (Turvatekniikan keskus) varoittaa tiedotteessaan Savossa tehdyistä vaarallisista liesiasennuksista.  Virheellisiä asennuksia on tehnyt Ari Center Ky -niminen liike. Asennuspalvelun kanssa myytyjen liesien asennukset on tehty laittomasti ja ilman ammattitaitoa. Virheellinen sähköasennus voi aiheuttaa lieden käyttäjälle hengenvaaran. Maaliskuun 2008 jälkeen toimitettujen liesien osalta vaaraa ei enää pitäisi olla.

Tukesin tietoon on tullut yksi vaaratilanne, jonka Ari Center Ky:n virheellisesti asennettu sähköliesi on aiheuttanut Sorsakoskella joulukuussa 2007. Onnettomuudelta vältyttiin, kun perheenisä kokeili liettä koestuskynällä ja huomasi sen kosketeltavien pintojen olevan jännitteisiä. Asiasta ilmoitettiin Tukesille ja Tukes teki tutkintapyynnön poliisille. On mahdollista, että kyseinen yritys on 2000-luvulla tehnyt useita satoja liesiasennuksia. Yrityksellä ei ole sähköurakointioikeuksia ja asennuksia tehneillä henkilöillä ei ole sähköalan ammattitaitoa. Asennusten turvallisuutta ei ole varmistettu ja niistä voi aiheutua vaaraa.

Liesien asennuksia ei saa tehdä muu kuin sähköalan ammattihenkilö. Asennusten turvallisuus on aina varmistettava. Ammattitaidottoman henkilön tekemän asennuksen jälkeen liesi saattaa olla toimiva mutta vaarallinen, esim.  lieden runko on kytketty jännitteiseksi. Liettä käytettäessä tätä ei välttämättä havaita. Erityisen vaarallinen tilanne on, jos koskettaa yhtä aikaa jännitteistä liettä ja sähköä johtavaa esinettä, vaikkapa vesihanaa tai tiskipöytää.  Ammattitaidoton asentaja saattaa myös jättää suojajohtimen kytkemättä. Tällöin vaaratilanne realisoituu vasta lieden vikaantuessa. Eristysvian vuoksi runko voi kytkeytyä jännitteiseksi, eikä suojalaite (sulake, johdonsuojakatkaisija) toimi ja poista vikajännitettä.

Tukes kehottaa niitä, jotka ovat ostaneet lieden asennuspalveluineen Ari Center Ky:ltä tarkistuttamaan asennusten turvallisuuden viipymättä sähköalan ammattilaisella. Jos liesi on toiminut moitteettomasti vuosien ajan, välittömän sähköiskunvaaran todennäköisyys on pieni. Suojajohdinpiirin toimintakuntoisuus ei kuitenkaan ole varmaa. Tehdyistä tarkastuksista ja niiden tuloksista pyydetään ilmoittamaan Tukesille puhelimitse tai sähköpostitse.

Sähköasentajaa palkatessa tai asennuspalveluja ostaessa on erittäin tärkeää huolehtia siitä, että asentaja on ammattitaitoinen ja omaa tarvittavat luvat. Sähkötöiden tekijän täytyy olla merkitty TUKESin rekisteriin.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin jäsenet noudattavat liiton jäsenyysehtoja, joihin kuuluvat mm. sähköurakoinnin eettiset säännöt. Monilla sähköurakoitsijoilla on myös laatujärjestelmä toimintansa laadun varmistamiseksi.