» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Merikaapeli yhdistää Norjan ja Keski-Euroopan sähköverkot
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Merikaapeli yhdistää Norjan ja Keski-Euroopan sähköverkot

17.9.2008

Maailman pisin suurjännitteiseen tasavirtatekniikkaan (HVDC) perustuva, Norjan ja Hollannin sähköverkot yhdistävä NorNed-merikaapeli on vihitty käyttöön.

Uusi yhteys tarjoaa norjalaisille entistä paremmat mahdollisuudet myydä vesivoimaa Keski-Euroopan markkinoille. NorNed-kaapelin avulla Hollannissa fossiilisilla energianlähteillä tuotettua sähköä voidaan korvata norjalaisella vesivoimalla sekä tasoittaa kulutushuippuja.

Keski-Euroopassa ratkaisu parantaa myös mahdollisuuksia tuulivoiman hyödyntämiseen, mutta yhteispohjoismaisille sähkömarkkinoille uusi yhteys ei lupaa välttämättä hyvää. Keski-Euroopassa sähkön hinta on perinteisesti ollut korkeampi kuin Pohjoismaissa.

ABB:n toimittamaan HVDC-teknologiaan perustuva 580 kilometriä pitkä NorNed-merikaapeli kulkee Norjan Fedasta Hollannin Eemshaveniin. 700 MW:n kaapelin omistavat norjalainen energiayhtiö Statnett ja hollantilainen energiayhtiö TenneT.

HVDC (high voltage direct current) -tekniikka parantaa sähkönsiirron tehokkuutta pitkillä välimatkoilla. Vaihtovirta- eli AC-tekniikkaan verrattuna sähköhäviöt ovat pienempiä ja siirtolinja vaatii vähemmän tilaa. HVDC-tekniikan avulla voidaan siirtää sähköä molempiin suuntiin, parantaa säätömahdollisuuksia ja kytkeä erilaisia vaihtovirtaverkkoja toisiinsa.

ABB toimitti maailman ensimmäisen kaupalliseen käyttöön tarkoitetun HVDC-merikaapelin vuonna 1954. Myös Suomen ja Ruotsin välinen Fenno-Skan -yhteys sekä Suomen ja Viron välinen Estlink on toteutettu ABB:n HVDC-tekniikalla.