» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Teknologiateollisuus vaatii loppua päästökaupalla rahastamiselle
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Teknologiateollisuus vaatii loppua päästökaupalla rahastamiselle

17.9.2008

Teknologiateollisuus ry vaatii sähköenergian ja päästöoikeuksien markkinoiden erottamista toisistaan.

Teknologiateollisuus ry ehdottaa Pohjoismaiden sähkömarkkinoille uutta toimintamallia, jossa sähköenergian ja päästöoikeuksien markkinat erotettaisiin toisistaan.

Teknologiateollisuuden ehdottamassa mallissa tuottaja antaisi tarjouksensa sähköenergiasta ja ilmoittaisi sen tuottamiseen vaadittavien päästöoikeuksien määrän. Kauppapaikka, esimerkiksi Nord Pool, ostaisi toteutuneiden kauppojen tarvitsemat päästöoikeudet ja jakaisi kustannukset kaiken ostetun sähkön kesken tasan. Päästöoikeuksien määrä pysyisi entisellään, mutta hintarasitus jakautuisi tasaisesti kaikelle sähkölle. 

Energian hinta muodostuisi tuotantokustannuksista ja päästöoikeuden hinnasta kuten nykyisinkin, mutta päästöoikeuksista maksettaisiin vain toteutuneiden päästöjen mukaan. Teknologiateollisuuden laskelmien mukaan tämä laskisi sähkön hintaa jopa 22 %. Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja Ole Johanssonin mukaan tämä parantaisi merkittävästi Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä.

Tällä hetkellä sähkön hinta määräytyy pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla kalleimman kulloinkin käytössä olevan tuotantomuodon, yleensä kivihiilivoiman, mukaan. EU:n päästökauppa nostaa kivihiilellä tuotetun sähkön kustannuksia. Päästöoikeuden hinta siirtyy kaikkeen sähkön hintaan, ja parantaa näin esimerkiksi ydinvoiman ja vesivoiman kannattavuutta.

Energiateollisuus ry tyrmää uudistusehdotuksen. ET:n mukaan uusi malli veisi pohjaa päästökaupan pääajatukselta eli päästöttömän tuotannon edistämiseltä.