» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Sähkönkäyttö supistui, vesi- ja tuulivoiman tuotanto kasvoi
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkönkäyttö supistui, vesi- ja tuulivoiman tuotanto kasvoi

18.7.2008

Vesivoimaloissa on viime aikoina riittänyt vettä. Kuva Mikko Arvinen.Poikkeuksellisen leuto talvi laski kotitalouksien lämmitykseen käyttämän sähkön määrää. Teollisuuden kulutusta hillitsivät huonontuneet suhdanteet.

Sähkönkäyttö supistui kesäkuussa 1,6 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Tämän vuoden tammi-kesäkuussa sähköä käytettiin 2,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla.  Viimeisten 12 kuukauden aikana sähkönkäyttö on vähentynyt 0,4 prosenttia, ilmenee Energiateollisuus ry:n (ET) pikatilastosta.

Sateiset säät ovat täyttäneet vesivarantoja ja vesivoiman tuotanto onkin kasvanut viimeisen vuoden aikana jopa 30 prosenttia. Suotuisat tuulet ja kapasiteetin lisäys siivittivät tuulivoiman tuotannon 46 prosentin kasvuun vuoden aikana. Kesäkuussa tuulivoimaa tuotettiin peräti kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tuulivoiman osuus kokonaistuotannosta on kuitenkin edelleen vaatimattomat 0,3 prosenttia.

Viimeisten 12 kuukauden aikana Suomessa on käytetty sähköä 89,3 TWh. Siitä on katettu sähkön ja lämmön yhteistuotannolla (CHP) 30 prosenttia, ydinvoimalla 25 prosenttia, vesivoimalla 17 prosenttia, lauhdutusvoimalla 12 prosenttia ja tuulivoimalla 0,3 prosenttia. Hiililauhdutus on supistunut 37,5 prosenttia. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on kasvanut runsaan prosentin.

Nettotuonnin osuus oli 15 prosenttia. Sähkön tuonti on kasvanut vuoden aikana 16,8 prosenttia. Sähköä on tuotu erityisesti Ruotsista ja Virosta, Venäjän osuus sen sijaan on vähentynyt lievästi.