» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Hallitus tavoittelee sadan megan nettiliittymiä kaikkien saataville
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Hallitus tavoittelee sadan megan nettiliittymiä kaikkien saataville

18.9.2008

Hallitus linjasi iltakoulussaan 17. syyskuuta, että nopeiden laajakaistayhteyksien tulisi olla vuoden 2015 loppuun mennessä kaikkien vakinaisten asuntojen ulottuvilla koko maassa. Vähintään 100 megabitin runkoyhteyksien pitäisi kattaa lähitulevaisuudessa koko maa.

Kansliapäällikkö Harri Pursiainen. Kuva Mikko Arvinen

Etäisyys yritysten toimipisteistä tai vakituisista asuinpaikoista lähimpään valokuitu- tai kaapeliverkkoon saisi olla korkeintaan kaksi kilometriä. Ehdotus perustuu liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiaisen laajakaistaselvitykseen.

Nopeiden viestintäverkkojen alueellisesti tasapuolinen tarjonta ei Pursiaisen selvityksen mukaan onnistu yksinomaan kaupalliselta pohjalta. Mikäli tarvittavaa televerkkoa ei pystytä rakentamaan markkinaehtoisesti, tulisi rakentamista tukea julkisella rahalla. 

Pursiainen ehdottaa, että valtio, maakunnat ja kunnat osallistuisivat televerkon parantamiskustannuksiin niiltä osin, kuin vuoden 2015 tavoitetasoa ei pystytä saavuttamaan kaupallisesti. Tarkoitus on, että maakuntien liitot kilpailuttaisivat rakentamisen teleyritysten kesken.

Valtion osuuden rahoittamiseksi Pursiainen ehdottaa, että eräät jakoon tulevat radiotaajuudet huutokaupataan. Jos tämä ei riitä, rahoitettaiisin puuttuva osa teleyrityksiltä perittävällä televerkon tasausmaksulla.

Viestintäministeri Suvi Lindén pitää hallitukselle esiteltyjen tavoitteiden toteuttamista historiallisena harppauksena suomalaisen tietoyhteiskunnan kehityksessä.

– Kansalaiset ja elinkeinoelämä tarvitsevat yhä tehokkaampaa tiedonsiirtoa. Tätä edellyttävät muun muassa etätyö, yritystoiminta, sähköinen asiointi sekä sosiaali- ja terveyshuollon palvelujen käyttö, Lindén sanoo liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Jos koko maan kattava 100 megabitin verkko kuulostaa kunnianhimoiselta tavoitteelta, on hallituksen välitavoite selvästi maltillisempi. Eduskunnalle tämän vuoden aikana annettavan lakiesityksen mukaan kaikille syrjäseuduilla asuville tulisi taata vähintään yhden megabitin liittymä.

 

Laajakaistaselvitys viestintäministeriön sivuilla