» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Väitös: Tievalaistuksen ohjauksella jopa 40 % energiasäästö
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Väitös: Tievalaistuksen ohjauksella jopa 40 % energiansäästö

18.11.2008

Teknillisessä korkeakoulussa julkaistun väitöskirjan mukaan tievalaistuksen älykäs ohjaus voi parhaimmillaan säästää jopa 40 % energiaa.

Moottoritie. Kuva Mikko ArvinenDiplomi-insinööri Liping Guo tutki marraskuun alussa valmistuneessa väitöskirjassaan tievalaistuksen älykkäitä ohjausjärjestelmiä Porvoon moottoritiellä sekä Kehä III:lla Lentokentäntien ja Tikkurilan välillä.

Guon väitöskirjatutkimuksen mukaan tievalaistuksen älykäs ohjaus voi parhaimmillaan säästää jopa 40 % energiaa. Tieosuuksien valaistuksen ohjaus on toteutettu niin sanotun älykkään ohjauksen periaatteilla, missä tienpinnan valotasoa voidaan säätää liikenteen määrän ja tien pinnan olotilan ja ominaisuuksien mukaan. Järjestelmän tavoitteena on säästää energiaa sekä hoitokustannuksia, valaistuksen laadusta tai tieturvallisuudesta kuitenkaan tinkimättä.

Tutkimuskohteissa älykkään tievalaistuksen rakentamiskustannukset olivat vain 16 % enemmän kuin perinteisen valaistuksen. Tien sivuun on asennettu anturit, jotka aistivat tienpinnan valotasoa. Myös liikenteen määrää ja sääolosuhteita rekisteröidään. Matalampi valotaso riittää esimerkiksi silloin, kun liikenne hiljenee aamuyön tunteina. Valaisimien ohjausyksikkö on yhteydessä Tiehallinnon keskustietokoneeseen, jonka avulla ohjaus valaistukseen tehdään.

Tievalaistuksen älykäs ohjausjärjestelmä on osa Valot – tienvalaistuksen optimointi -projektia, jonka rahoittajina ovat olleet muun muassa Tekes ja Philips.